Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.

Visste du det?

Griskött är lika magert som kyckling och nötkött

13. juni 2013

Fläskfilé och schnitzel toppar listan med de magraste köttstyckningarna. Tvärtom mot vad många kanske tror, så är griskött alltså lika magert som kyckling och nötkött. Fetthalten i många grisstyckningar ligger på under 3 gram fett per 100 gram.

Myndigheterna i Danmark har utvecklat ett frivilligt nyckelhålsmärke till hälsosamma livsmedel. Nyckelhålet kan tilldelas kött, som inte har mer än 10 gram fett per 100 gram kött och många av de köttyper, som lever upp till det hälsokriteriet, kommer därför från grisen.

Här är några exempel på magra köttprodukter av gris, kyckling, kalv- och nötkött (fetthalt per 100 g):

GRISKÖTT
Filé Royal, benfri och helt putsad karré: 1 gram
Skinkschnitzel av innanlår: 2 gram
Fläskfilé: 4 gram
Strimlat och tärnat skinkkött: 4 gram
Griskotletter utan fettkant: 5 gram

KYCKLING
Kyckling, innanfilé: 1 gram
Kyckling, bröstfilé: 3 gram
Kycklingfärs, mager: 3-6 gram
Kycklingklubbor: 8 gram
Kycklingfärs: 10 gram

NÖT- och KALVKÖTT
Kalvschnitzel av innanlår: 2 gram
Wokstrimlor av oxinnanlår: 2 gram
Rostbiff: 3-6 gram
Tärnat och strimlat nötkött av rulle: 4 gram
Oxfilé, putsad: 6 gram

KÄLLA: Landbrug & Fødevarer