Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.

2014

November

Två nya projekt ska minimera antibiotikaanvändningen. Det betyder en separat grisproduktion som är helt fri från antibiotika samt ett brett mål för hela branschen om att halvera användningen av tetracyclin.
I följetongen om spårbarhet har vi denna gång varit och handlat med konsumenterna. Här förklarar Mia Bang varför det danska grisköttets spårbarhet medverkar till att göra henne trygg som konsument.
Danska grisproducenter investerar mellan 10 och 15 miljoner kronor i en ny och toppmodern tvätthall som ska förhindra smittsamma sjukdomar från att spridas i danska stallar.
Seminarium ger svensk detaljhandel och foodservice inblick i dansk gris- och nötköttsproduktion. Här fick deltagarna uppleva en svanskupering på nära håll.
Danska slakterier ser en stor potential i ett nytt köttforskningscenter från Danish Meat Research Institute. Centret kan ge lösningar på konkreta utmaningar, menar grisslakterierna.
Ännu ett rekordår med över 2 200 deltagare understryker den danska grisbranschens vilja och lust till kunskapsdelning. Alla aktuella ämnen debatteras - även de känsliga.
MRSA har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste månaderna. Veterinär Jan Dahl ger här information om MRSA och skiljer fakta från myter.
Köpenhamn har just vunnit ett internationellt pris för att vara världens bästa kulinariska resmål bland mindre storstäder. 15 Michelin-restauranger har fångat världens intresse.
Här finner du aktuella siffror och informationer om grisköttsproduktionen.
Det finns inga enkla eller snabba lösningar när danska grisproducenter, enligt tillkännagivandet från toppmötet om djurvälfärd, ska kupera färre grissvansar.

September

Unikt danskt system ger optimala förutsättningar för förnuftiga beslut, som kan säkra fortsatt hög livsmedelssäkerhet. Ett frivilligt bötessystem säkrar bland annat en stor insats mot salmonella.
Listeria finns på många platser i naturen, bl.a. i jorden, i tarmen på djur och människor, på växter och i spillvatten.
I serien om spårbarhet besöker vi denna gång den danska livsmedelskedjan Coop. Här förklarar kvalitetschefen Karin Frøidt hur butikerna håller ordning på köttets väg från slakteriet och ut till konsumenterna.

BBC:s program Nordic Cookery med stjärnkocken Tareq Taylor visas nu på svensk TV. Här ligger fokus på dansk matkultur och råvaror av hög kvalitet.
Den 6-8 oktober bjuder branschorganisationen Landbrug & Fødevarer in svensk detaljhandel och foodservice till ett seminarium i Danmark där faktakunskap och information om den danska gris- och nötköttsproduktionen kommer att presenteras.
Här finner du aktuella siffror och informationer om grisköttsproduktionen.
MRSA (Methicillin-Resistent Staphylococcus Aureus)
Suggor i bra form kan prestera snabbare och få en mer smärtfri grisning, vilket säkrar en större överlevnad bland kultingarna. Därför undersöker forskare nu hur mer motion för suggorna i danska stallar kan säkra en högre djurvälfärd.

Juni

Rädslan för MRSA har blossat upp efter den senaste tidens publicitet i medierna. Inget tyder dock på, att MRSA smittar genom kött. Du får en överblick över fakta här.
Livsmedelsministern kommer nu med en hjälpande hand för målsättningen om flera lösgående suggor i grisningsstallen i Danmark.
Femte handlingsplanen mot salmonella har just trätt i kraft. Det är en ytterligare upptrappning i kampen mot salmonella, som de danska myndigheterna, näringen och universiteten tillsammans står bakom.
Här finner du aktuella siffror och informationer om grisköttsproduktionen.
I det här nyhetsbrevet fortsätter vi berättelsen om grisköttet från jord till bord. Vi besöker nu de danska slakterierna, där Lena Bjertrup, Quality Manager på Danish Crown, berättar om spårbarheten på grisens väg genom slakterierna. Det ger konsumenten garanti för hög livsmedelssäkerhet.

Anmäl dig då till vårt seminarium för svensk detaljhandel och foodservice: Gris- och nötköttsproduktionen i Danmark – en inblick i djuromsorg, livsmedelssäkerhet, spårbarhet och köttrender. Seminariet äger rum den 6-8 oktober 2014.
Med bred anslutning underskrev minister, bransch, detaljhandel, djurskyddsorganisationer och konsumenter i Danmark i marts en ny deklaration om bättre djuromsorg för grisar.

April

I de kommande numren av nyhetsbrevet berättar vi om våra produkters väg från producent till konsument i en rad intervjuer med företrädare för hela produktionskedjan. Det första temat är spårbarhet och först ut är producenten. Följ med i historien och få reda på hur arbetet med att ursprungsbestämma både djur och kött går till i den danska grisköttsproduktionen.
Vad är speciellt med danskarnas matkultur? Och hur har Danmark blivit ett land med högkvalitetslivsmedel? Det är några av de områden den svenska stjärnkocken Tareq Taylor har bestämt sig för att undersöka till glädje för tittare i hela världen.
Fem år från nu kommer detaljhandeln att se markant annorlunda ut än den gör idag. Det spår den amerikanska rapporten ’Top trends shaping tomorrow's landscape’ från US Grocery Retailing.
Nära samarbete mellan universiteten och köttindustrin ska säkra kvaliteten på danskt griskött. Ny köttprofessor har satts i spetsen för att kickstarta samarbetet.

Mars

Svanskupering av grisar görs för att undvika svansbett. Om lantbrukarna inte kuperar svansen på grisen, ökar risken för svansbett markant.

Februari

Grisar biter varandra i svansen ibland, och därför kuperas svansen på många grisar i förebyggande syfte. Men nu ska leksaker och avancerad mjukvara i grisproduktionen i Danmark säkra ännu bättre djuromsorg utan bett och kuperade svansar.
Grisbranschen i Danmark har upplevt en nedgång i antalet döda spädgrisar sedan 2010. En professor anser, att dödligheten kommer att fortsätta sjunka de kommande åren.
Installation av en helt ny 3D-teknologi ska ge mer likartade och exakta detaljstyckningar av kotlettraden.
Den internationellt välrenommerade engelska tidskriften The Economist berömmer Danmarks lantbruks- och grisproduktion.
Vill du gärna få en titt in i den europeiska grisproduktionen?