Vi har varit och handlat i en dansk livsmedelsbutik. Där mötte vi 37-åriga Mia Bang som är mamma till två barn och som gärna betalar lite extra för kött som hon vet var det kommer ifrån.

Tänker du på livsmedelssäkerhet när du köper griskött?

Smak och kvalitet är nog viktigast för mig när jag köper kött. Men jag tycker det är viktigt att man kan känna sig trygg när man köper sitt kött, tar det med hem till sitt kök och lagar mat till familjen.

Vad betyder det för dig att det är kontroll på det danska grisköttet hela vägen från grisstallet via slakterierna och ut till kyldisken i butiken.

Jag föredrar danskt griskött, men jag funderar egentligen inte på varför. Men det är nog för att jag känner att de vet vad de gör. Det var ganska nyligen som jag hörde att Danmark ligger i framkant inom spårbarhet och att man kan följa grisköttet hela vägen från bonden och ut till butikerna. Det tycker jag är riktigt bra.

Känner du dig tryggare när livsmedelsföretagen snabbt och effektivt kan dra tillbaka köttpartier om det finns tecken på problem?

Det är såklart synd att det ska behövas över huvud taget, men saker kan ju gå fel ibland. När det händer är det så klart bra att man har ett system så man snabbt kan få bort det kött som det kan vara problem med.

Läs tidigare historier om spårbarhet här:

1. Följ med i Grisköttsstoryn – från jord till bord

2. Spårbarhet på danska grisslakterier – hur säkerställs den?

3. Följ fläskköttets väg - från uppfödare till tallrik