Kan grisar göras mer hållbara?

Bättre fodereffektivitet ska göra danska grisar friskare och minska utsläppet av näringsämnen. Det är målet för forskningsprojektet METAPIG som ska göra den danska grisproduktionen med hållbar.

Innovationsfonden i Danmark investerar 17,6 miljoner i forskningsprojektet METAPIG, som genom att öka foderutnyttjandet ska säkra en mer hållbar grisproduktion med både friskare grisar och mindre miljöbelastning. Det berättar Karsten Kristiansen, professor vid Biologisk Institut på Köpenhamns Universitet och projektledare i projektet:

"Om vi kan komma fram till en fodersammansättning som kan påverka grisens tarmflora i rätt riktning kan det stärka immunförsvaret och därmed minska böndernas användning av antibiotika, samtidigt som det förbättrar grisarnas utnyttjande av fodrets näringsämnen. Det skulle ha stor effekt på utsläppen av t.ex. nitrat och därmed miljöbelastningen."

Målet är en ökning av fodereffektiviteten på 5 % utan att sänka mängden kött eller kompromissa med kvaliteten.

 

FAKTA
Om projektet
I projektet deltar Köpenhamns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Århus Universitet och SEGES, Videncenter for Svineproduktion. Internationella partners är från Universitetet i Wageningen, Holland och världens största genomcenter, BGI-Shenzhen, Kina.