Vinnaren av den återkommande kocktävlingen "Årets rätt med gris 2015" blev Mads Battefeld från Henne Kirkeby Kro på Jylland.

Vinnaren av den återkommande kocktävlingen "Årets rätt med gris 2015" blev Mads Battefeld från Henne Kirkeby Kro på Jylland.

Årets rätt med gris har korats

Efter 13 olika rätter var domarpanelen enig. Vinnaren av Årets rätt med Gris 2015 är Mads Battefeld från Henne Kirkeby Kro på Jylland, med en asiatiskt inspirerad fläskkarré.

Det kom ett högt glädjetjut från publiken när vinnaren av Årets rätt med gris 2015 korades på Hotell- och restaurangskolan och den stolta vinnaren från Henne Kirkeby Kro fick kliva upp på scenen.

Den 25-åriga Mads Battefeld är souschef på Henne Kirkeby Kro och tillsammans med bara en medhjälpare hade han skapat vinnarrätten: Mörad fläskkarré, grillad och glaserad, ostron och musslor, olika sorters kål, Shanghai-dumpling, Xian long bao fylld med grissvans och buljong.

Det var en mycket stolt vinnare som tog emot titeln och vinnarchecken på 30 000 kr.

”Jag är väldigt glad just nu. Vi var verkligen pressade så jag var inte alls säker på om det hade gått bra. Vi är bara två stycken här, men de andra kockarna var verkligen snälla och hjälpte till. Även om vi var de enda som startade med rått kött idag så hann vi – och med gott resultat”, säger Mads Battefeld med ett leende.

Läs även: Därför är kött super-food 

Det var viktigt för honom att rätten verkligen smakade fläskkött och att köttets smak fick tränga igenom de andra smakkomponenterna.

"Min tanke var hela tiden att man verkligen skulle kunna känna smaken av gris. Därför ville jag gärna ha en bit mörad fläskkarré på ben. Det är inte så lätt att få tag i, man jag lyckades till slut. Det har mörats i en och en halv månad innan vi lagade det idag och jag är väldigt nöjd med rätten", säger Mads Battefeld.

Det goda grisköttet firas

Årets rätt med gris är en återkommande kocktävling som firar grisköttets goda smak, och både kockar, restauranger, matrecensenter och självklart gäster kan ställa upp med rätter av griskött.

”Årets rätt med gris handlar om att visa konsumenterna att griskött innebär kreativitet och kvalitet. Vi hyllar kockar som använder griskött på nya och välsmakande sätt och sätter därmed fokus på att gris kan vara annat än fläskstek och köttbullar. Det finns massor av inspiration att hämta från restaurangerna”, säger promotionchef Lizzie Andersen från Landbrug & Fødevarer.

Tävlingen organiseras av Landbrug & Fødevarer och stöttas ekonomiskt av Norma och Frode S. Jacobsens fond.

En glädje att arbeta med griskött
Det var inga tvivel hos den tio personer starka domarpanelen efter att de hade smakat på vinnaren Henne Kirkeby Kros rätt.

”Det var helt klart den bästa rätten. Det är många element i rätten, men samtidigt är den så enkel och rakt på sak. Det var det som avgjorde. En bit grillat griskött kan bli torrt, men det var saftigt och gott", säger chefskock Jakob de Neergaard, som ledde domarpanelen.

Vinnarkocken Mads Battefeld tycker om att arbeta med griskött.

”Gris eller griskött kan vara så mycket. Det kan vara både fett och magert, men det smakar alltid bra. När man lagar asiatiskt inspirerad mat som vi har gjort här, finns det inget bättre än griskött. Det passar perfekt till det och det är lätt att arbeta med", säger han.

Läs även: God djuromsorg ger bättre köttkvalitet

På andraplats i tävlingen kom restaurangen Lieffroy i Nyborg med rätten: Långtidsbakad bringa. Grillad hjärtsallad med vinaigrette, rökt späck och riven Gnalling. Kryddig korv med grisfötter och lök. Sås med vadouvan, asiegurka, hasselnöt, mjukstekt lök, vita bönor och confiterad citron.

Tredjeplatsen gick till Hotel & Restaurant Fru Larsen i Langå med rätten: Stekt grissvans med friterade fläsksvålar. Bakade lila rötter. Syltade lingon och pepparrotskräm. Örtinfuserad grissky med citronverbena och rökt märg.

Förutom äran får andrapristagaren en check på 15 000 kr och tredjepristagaren får 5 000 kr.

För mer information
Lizzie Andersen, Promotionchef på Landbrug & Fødevarer, tel. +45 2724 5901, e-post: liz@lf.dk