Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.

Därför är kött super-food

Kött har fått skulden för mycket, men här kommer 7 goda anledningar till att köttet förtjänar en plats på tallriken.

26. oktober 2015

Kris Gunnars från Authority Nutrition, en ledande webbplats inom hälsoforskning, har studerat ett av de livsmedel som européerna är särskilt förtjusta i. Nämligen kött. Här kommer hans bud på varför kött är viktigt.

1. Vi är skapade för att äta kött
Människor är allätare – vi fungerar bäst när vi äter både spannmål, grönsaker och kött. Några av de tidigaste arkeologiska fynden visar att våra förfäder åt kött för 1,5 miljoner år sedan.

2. Kött är näringsrikt
Kött innehåller en rad vitaminer (B-vitaminer) och mineraler (järn, zink och selen), och kött har ett högt innehåll av lättupptagligt protein med ett högt biologiskt värde.

3. Forskning tyder inte på att kött ger risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes

4. Kött är rikt på protein
Protein är uppbyggt av aminosyror. Aminosyror är kroppens byggstenar. Protein från kött (animaliskt protein) innehåller alla de livsnödvändiga aminosyror (som kroppen inte kan bilda själv) i en bra sammansättning, även kallat "högt biologiskt värde". Protein är viktigt för underhåll och återuppbyggnad av vår muskelmassa och för underhåll av vårt skelett. Protein ingår också i bildandet av hormoner, antikroppar och enzymer i kroppen.

Läs mer om vad som kännetecknar en god köttkvalitet här

5. Det är inte bevisat att kött orsakar cancer
Det har utförts en lång rad undersökningar över hela världen för att påvisa kopplingen mellan rött kött och bearbetat kött och vissa former av cancer. Det har påvisats en koppling, men inte en orsak till tjock- och ändtarmscancer. Det är väldigt svårt, tidskrävande och dyrt att utforma en forskning där kött kan elimineras och ringas in som enda orsak. Många andra parametrar spelar in: Alkohol, rökning, övervikt, fysisk aktivitet, arv och miljö samt bearbetnings- och tillberedningsmetoder.

6. Man har inte hittat några hälsomässiga fördelar med att undvika kött
Om man väljer bort att äta kött ska man vara noga med att äta andra livsmedel som kan bidra med protein, vitaminer och mineraler, som man annars hade fått från köttet.

7. Kött är en del av vår matkultur och skänker oss njutning

Källa: Authority Nutrition