Grisarna duschar i sommarvärmen

Klimatanläggningar och svala duschar kyler ner de danska grisarna när temperaturen stiger. Grisar kan nämligen inte svettas och blir stressade i sommarvärmen. Det ställer stora krav på ett bra inomhusklimat i stallet.

Luftkonditioneringsanläggningarna sätts på max eller så öppnas fönstren när sommarvärmen smyger sig in över landet och pressar upp temperaturen inne på kontoren. Men det är inte bara vi människor som blir trötta när sommarvärmen kommer. Värmen påverkar i hög grad även grisarna i de danska grisstallarna, berättar Erik Damsted, seniorprojektledare på Seges, till det danska nätmediet Foodculture.dk.

När det blir varmt ute blir det normalt 3-5 grader varmare i stallen. Därför behövs extra effekt på klimatanläggningen och duschar som kan kyla ner grisarna", säger han och förklarar hur värmen påverkar grisarna:

"Grisarna vill inte äta så mycket och de blir stressade på exakt samma sätt som vi människor kan bli griniga om vi sitter på ett varmt kontor med dålig luft en hel dag. Och då är vi ju heller inte så aktiva som vi brukar vara."

Grisarna får svalkande duschar varje halvtimme i sommarhettan
Förutom en effektiv klimatanläggning som cirkulerar luften i stallet kyls grisarna ner med antingen högtrycksavkylning, som sänker temperaturen i stallet med vattenspray på samma sätt som i livsmedelsbutikernas grönsaksavdelningar, eller en dusch.

När det blir riktigt varmt duschas grisarna varje halvtimme så att de får en behaglig temperatur. Det är precis som för oss människor när vi ligger på stranden och steker. Vi kyler ner oss genom att bada och så kan vi ligga på stranden en stund till", berättar Erik Damsted.

Grisar kan inte svettas
Klimatet i stallet är viktigt för trots talesättet "att svettas som en gris", så kan grisar faktiskt inte svettas. Det berättar veterinären i Vet-Team Gerben Hoornenborg, som dagligen besöker bönder och ger råd om förhållandena i grisstallet:

De kan bara sänka kroppsvärmen genom andningen. I värsta fall kan grisarna avlida av värmen och därför är det viktigt med ett bra inomhusklimat i stallarna, som man kompletterar med duschar eller högtrycksavkylning när det blir riktigt varmt."

Dusch till grisarna redan när utomhustemperaturen når upp till 14 grader
Redan när utomhustemperaturen når upp till 14 grader kan grisarna i stallet behöva en dusch eftersom temperaturen där inne ofta är något högre. Grisarna tål temperaturen i stallet upp till 25 grader, men om det blir ännu varmare börjar det påverka djuren. Det blir då nödvändigt att duscha grisarna allt oftare, berättar Gerben Hoornenborg:

När det blir verkligt varmt duschar man grisarna varje halvtimme. Eftersom grisar är oerhört hierarkiska är det viktigt att låta vattnet strila tillräckligt länge. Annars är det bara dem överst i hierarkin som hinner duscha."

Om grisarna inte kan svalka sig så äter dem mindre, de ligger ner och flämtar mer, förklarar Gerben Hoornenborg:

Dessutom börjar de lägga avföring på det fasta golvet och vilar på spaltgolvet eftersom det är svalare. De smutsar ner väldigt mycket vilket förvärrar klimatet i stallet ännu mer, eftersom det ger en högre koncentration av ammoniak som förångas i luften."

Forskning: Videoövervakning kan spåra problem redan när de uppkommer
På Århus Universitets institut för tamdjursvetenskap undersöker man just nu hur videoövervakning redan på ett tidigt stadie kan varna om grisarna blir för varma.

Vi försöker utveckla övervakningsverktyg så att man bättre kan förutse om grisarna överger stian och börjar sova på de svalare spalterna och i stället lägger avföring på det fasta golvet. De håller på att sätta upp videokameror över stian där en dator skapar en modell över grisarnas liggmönster. På så sätt kan man tidigt upptäcka ändringar i mönstret och därmed möjliga problem", säger seniorforskare Lene Juul Pedersen och berättar om ett annat insatsområde som forskarna undersöker:

"Därutöver arbetar vi med en ny metod där vi mäter temperaturen nere i de enskilda stiorna. Idag reglerar man på rumsnivå och styr klimatanläggningen utifrån det, men temperaturen kan variera mycket från stia till stia och till och med mellan olika delar av stian."

Bristfälligt stallklimat innebär stress och svansbitning
Nya verktyg för att säkra ett optimalt inomhusklimat i stallet är viktigt för de enskilda bönderna, menar Lene Juul Pedersen. Idag har man ganska få alternativ för att reglera temperaturen - ventilation, duschar eller högtryckskylning:

Ett bristfälligt klimat i stallet skapar stress som leder till svansbitning under varma perioder och i värsta fall kan det vara livshotande om grisarna inte kan svalka sig. Därför är det ett kritiskt insatsområde för bönderna. Eftersom det ännu inte finns så många verktyg för att kyla ner stallarna är det viktigt att de få metoder som finns är optimala", understryker Lene Juul Pedersen.