Intervju: Livsmedelssäkerhet enligt en konsument

I vår serie om grisköttet från jord till bord sätter vi fokus på livsmedelssäkerhet. Vi har nu nått fram till konsumenten, som berättar om vad livsmedelssäkerheten betyder i vardagen.

Christine Andreasen är 38 år och har en dotter på 6 år. Vi frågade henne om livsmedelssäkerhet är något som hon tänker på när hon köper griskött.

Nej, egentligen inte. Jag räknar med att allt är ok när jag plockar upp något i kyldisken. Ibland hör man om dåliga livsmedel som folk har blivit sjuka av, men det är inget som bekymrar mig. Jag förväntar mig att myndigheterna tar hand om de eventuella problem som finns.

Är det något särskilt du tittar efter när du väljer griskött i affären?

Det jag tittar efter först är nog fettprocenten. Och så vill jag helst ha danskt kött. Jag kommer från en liten ort där vi hade ett eget slakteri, så det betyder mycket för mig. Alltså att råvarorna finns nära och att jag vet varifrån de kommer.

Visste du att man kan spåra det danska grisköttet hela vägen från jord till bord? Om man upptäcker problem, vid t.ex. ett stickprov, kan man därför snabbt lokalisera var problemet har uppstått och ta reda på exakt var det finns kött som ska dras tillbaka.

Nej, det visste jag inte. Jag trodde egentligen att en sådan spårbarhet var ett krav för allt kött som säljs, även om det inte är danskt. Om det uppstår problem som gör att folk blir sjuka är det ju avgörande att man har kontroll på köttet.

Läs tidigare historier om livsmedelssäkerhet här:

1. Ny intervjuserie: Hör mer om livsmedelssäkerhet direkt från branschen

2. Intervju: Hur står det till med livsmedelssäkerheten på slakterierna? 

3. Intervju: Säkert kött i matbutiken