Foto: Christian Erin-Madsen

Foto: Christian Erin-Madsen

Därför är kalvkött ett bra val

Ofta bortser man från kalvköttet i kyldisken, men det är synd för det är ett mycket gott val, säger den danska TV-kocken Gorm Wisweh.

"Om vi män inte äter kalvkött missar vi en stor smakupplevelse."

Orden kommer som en kärleksfull uppmaning från den danska TV-kocken Gorm Wisweh, medan han tittar in i kameran. Framför honom på bordet ligger en fransyska som han just ska tillaga. Och strax innan har han tillberett kalvstrimlor. Han pekar på en gammal myt, att många tror att kalvkött bara är för kvinnor, men det håller Gorm Wisweh inte med om. Han menar att det finns flera goda anledningar till att välja kalvkött.

"Först och främst är smaken helt fantastisk. Jag tror att när man väl har smakat det här köttet, så är man redan beroende av smaken", säger Gorm Wisweh.

Köp kalvfransyska till mindre sällskap
Kalvfransyskan är oftast en mindre styckdetalj än motsvarande del av oxkött. Därför kan det vara ett bra val för mindre sällskap eller till en familj. Kalvkött som fransyska eller kalvschnitzel av innanlår är dessutom magra bitar och följer därför kostråden om att välja magert kött. Men smaken är för den skull inte tråkig, menar Gorm Wisweh.

"Det är nog därför det har fått rykte om sig att passa bäst för kvinnor, men det är ett utbrett missförstånd att det skulle smak mindre eller att det inte skulle vara en "riktig biff". Då måste jag bara be er att smaka på det”, säger Gorm Wisweh.

Kalvkött är gott alla tider på året
Han älskar själv att laga kalv året runt. Både i ugnen och på grillen med olika tillbehör, för det finns oändliga möjligheter. "Saken är den att det är väldigt enkelt att smaksätta kalvkött. På sommaren är det gott att krydda med ljung eller fläder. På vintern kan köttet ligga i vitt vin eller äppelmust, i rödvin, mörkt öl eller andra tyngre saker. Och det kan kombineras med de flesta rotfrukter. Det är perfekt att kombinera med allt vad årstiden erbjuder".

Och hur är det med näringsinnehållet? Enligt Hanne Castenschiold, näringsexpert på Landbrug & Fødevarer, är kalvkött precis som andra typer av kött en god källa till viktiga proteiner, vitaminer och mineraler.

"Vi vet från forskningen att kroppen har lätt för att ta upp animaliska proteiner och därför är kalvkött bra för att uppfylla proteinbehovet. Dessutom vet vi att många kvinnor ligger på underskott när det gäller järn, och där kan kalvköttet också göra en insats", säger Hanne Castenschiold.

Om kalvkött
Generellt ska kalvkött stekas precis som nötkött, tills det är rosa i mitten. Stektiden beror alltid på köttbitens storlek eller tjocklek, så det är därför svårt att säga att det ska stekas kortare tid.
För att få ett bra resultat måste man använda en stektermometer.

De flesta vill att en oxstek ska vara rödare än en kalvstek. Det är därför vi anger en lite högre mittemperatur i den bifogade tabellen.

Hela bitar kött, hela muskler, som fransyska och rostbiff, innanlår, filé m.m. är sterila i mitten. Om det finns bakterier sitter de på utsidan och eftersom köttet utsätts för hög temperatur på ytan när det bryns och steks, så är det ok att köttet är rosa-rött inuti när man serverar det. Men tänk på att det är särskilda regler för gravida.

Källa: Voresmad.dk 

Vill du veta mer om olika styckdetaljer för nötkött?

Läs även: TV: Möt en kalvköttsproducent