Danskar vill bo i svinstior och stötta ett gott syfte

15 danskar har betalat upp emot 30 000 danska kronor för att få bo i en lyxig svinstia på festivalen Smukfest i den danska staden Skanderborg – och det gör dem med gott samvete.

15 besökare på festivalen Smukfest i staden Skanderborg på Jylland har via auktioner på auktionssidan Lauritz.com valt att betala tre till sex gånger mer än värderingspriset på 5 000 danska kronor för att få bo i en lyxstia, även kallad svinstia, under årets festival. Svinstiorna ägs av ett stort danskt slakteri och är rena lyxen jämfört med de normala festivaltälten. Pengarna går oavkortat till projektet Madskolerne, ett projekt under Landbrug & Fødevarer, som arbetar för att främja barns hälsa och matglädje.

”Vi hade aldrig vågat drömma om att summan skulle bli så hög. Vi är väldigt stolta över att 15 fantastiska och givmilda danskar, tillsammans med slakteriet, har valt att stötta Madskolerne. Det är en klapp på axeln som värmer otroligt mycket och som visar att vi har ett projekt som man lägger märke till och som är värt att stötta,” säger Line Damsgaard, näringschef på Landbrug & Fødevarer och projektledare för Madskolerne.

Madskolernes syfte är att lära barn och ungdomar om hälsosam kost och motion på ett kul och aktiverande sätt och är baserat på frivillig arbetskraft.

Visionen om att stötta hälsosamma matvanor och en god matkultur är orsaken till att det danska slakteriet har valt att donera pengarna för övernattningarna i svinstiorna till Madskolerne.

Läs mer om Madskolerne här 

Läs även: "Den magiska grisen" skal få ungdomar att äte griskött