Vi rekommenderar kött med stjärnor på

Miljö och livsmedelsministerns nya märkningssystem för djurvälfärd gör det enkelt för ännu fler konsumenter att visa sitt stöd och engagemang för djurskydd när de handlar middagsmat.

Såväl djurskyddsorganisationer som kommersiella företag står bakom det nya märkningssystemet. Det är i linje med konsumenternas allt högre krav på djurvälfärd och grisböndernas ambitioner att göra en insats för att förbättra djurens tillvaro.

"Vi har länge varit engagerade i arbetet med att skapa ett varumärke som ger konsumenterna mer insyn. Jag är mycket nöjd med det nya märkningssystemet som nu ger konsumenterna möjlighet att göra ett aktivt val när det gäller djurvälfärden. Det blir helt enkelt lättare att välja. Min förhoppning är nu att alla aktörer i detaljhandeln stöder varumärket," säger Karen Haekkerup administrativ direktör på Landbrug & Fødevarer.

I Danmark har konsumenterna redan idag möjlighet att välja fläskkött som redan idag lever upp till en bättre djurvälfärd, till exempel varumärkena Økologi, Friland, Antonius, den Go'e Gris och Bornholmergrisen. Alla konsumenter är dock inte medvetna om de olika sorters fläskkött som finns på marknaden och hur djurhållning för ekologiskt kött skiljer sig från det övriga fläskköttet. Därför är det viktigt med ett nationellt märkningssystem för djurvälfärd.

Högre djurvälfärd än vad lagstiftningen kräver 

Den nya märkningen kan guida konsumenter som vill köpa kött med en högre djurvälfärd än vad lagstiftningen kräver. Märkningssystemet kommer ha tre nivåer (1-, 2- och 3-stjärnor) vilket gör att konsumenter enkelt kan jämföra nivån av djurskydd och pris mellan olika varumärken. Landbrug & Fødevarers förhoppning är att fler danska konsumenter nu kommer välja att betala lite mer för kött från djur som haft en högre djurvälfärd.

När konsumenter köper en förpackning med enstjärnigt fläskkött kan de vara säkra på att grisarna har fått gå lösa, har hela svansar och fått mycket halm. Det är en nivå som ligger betydligt över vad dansk lagstiftning kräver. Det är ett litet men viktigt steg för den enskilda grisen, men ett stort steg framåt för djurens välfärd i stort.

Genom att köpa fläskkött med två- eller tre stjärnor bidrar konsumenter ytterligare till djurens välfärd. Två stjärnor innebär att grisarna får ännu mer utrymme och halm att böka med. Dessutom innebär tre stjärnor att grisarna kommer från gårdar med ekologisk och frilands-uppfödning där de kan röra sig utomhus. Förhoppningsvis gör vetskapen om djurens välbefinnande att konsumenterna blir än mer villiga att köp denna typ av fläskkött.

Högre djurvälfärd för så många djur som möjligt

För oss som arbetat med det nya märkningssystemet har det varit nödvändigt att lyfta djurvälfärden för så många djur som möjligt. Förutom ett stöd från konsumenterna är Landbrug & Fødevarers ambiton nu att det nya märkningssystemet får ett brett system hos såväl matproducenter som dagligvaruhandeln.

"Våra grisbönder har ett ansvar att kontinuerligt utveckla djurvälfärden. Även om Danmark redan är bland världens bästa inom området, kan vi bli ännu bättre. Den nya stjärnmärkningen ger konsumenterna en möjlighet att visa vad de vill ha för kött på middagsbordet," avslutar Karen Haekkerup.