Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.

Nytt danskt märkningssystem för djuromsorg i butikerna nästa år

Frigående suggor, knorr på svansen, mer halm, mer plats och max åtta timmars transporttid. Det är krav som leverantörer av danskt fläskkött måste leva upp till för att få möjlighet att använda det nya djuromsorgmärket som lanseras i Danmark våren 2017. Genom konsumentdriven påverkan ska djuromsorgen successivt förbättras.

14. oktober 2016

Danska livsmedelsverkets experter har tagit fram kriterier för det kommande djuromsorgsmärket för den danska grinäringen. Dessa nya kriterier ställer betydligt högre krav än den nuvarande lagstiftningen:

  1. Suggorna ska vara frigående
  2. Grisarna ska ha knorr på svansen. Det innebär hela svansar, ingen svanskupering och inget bitande.
  3. Mer halm så att grisarna kan böka och ha arbetsmaterial för att inreda stian.
  4. Mer plats.
  5. Max åtta timmars transporttid

Konsumentdriven påverkan
Syftet med det nya märkningssystemet är att förbättra djuromsorgen inom grisnäringen genom en konsumentdriven påverkan. Djuromsorgsmärkningen ger konsumenterna vägledningen om vilket kött som uppfyller kraven på en bättre djuromsorg. Genom att välja kött som uppfyller dessa kriterier till ett något högre pris hjälper konsumenterna att driva på utvecklingen så att fler grisar föds upp under bättre förhållanden. På detta sätt blir det en marknadsdriven utveckling som gör att djuromsorgen successivt förbättras.

 

- Lanseringen av ett märke för djuromsorg välkomnas av de danska konsumenterna, säger Christer Lundin, talesperson på Landbrug & Fødevarer i Sverige. Enligt en undersökning av TNS Gallup i april 2016 är konsumenterna övervägande eller mycket positiva till djuromsorgsmärket.

 

Tre olika nivåer

Djuromsorgsmärket har tre olika nivåer med stigande krav på djuromsorg. Högre krav innebär högre priser, men samtidigt finns det något för olika önskemål och budgetar.

  • 1 hjärta – Uppfyller märkets fem grundkriterier och innebär bättre djuromsorg till överkomliga priser
  • 2 hjärtan – Motsvarar märkets grundkriterier och ställer ytterligare krav på mer plats och mer halm. Ett exempel är Antoniusgrisen som erbjuds i Danmark.  
  • 3 hjärtan – Denna nivå uppfyller grundkriterierna och ställer dessutom krav på utomhusareal och att suggorna föder utomhus. Dessutom är det krav på ännu mer plats och halm. Det motsvarar till exempel ekologiska grisar och uppfödning utomhus i Danmark.

Djuromsorgsmärkningen lanseras först för fläskkött, men kommer på sikt att omfatta även annat köttslag. Våren 2017 kommer märkningen finnas ute i danska butiker. Samtidigt startar en landsomfattande informationskampanj till konsumenter om det nya märket för djuromsorg.

Bred uppslutning

Det statliga märkningssystemet lanseras av miljö- och livsmedelsministeriet. Djuromsorgsmärket har utvecklats av danska livsmedelsverket i samarbete med olika intressenter från hela livsmedelskedjan i Danmark: djurskyddsorganisationernas samarbetsorgan Doso, veterinärförbundet, Landbrug & Fødevarer,  slakterierna, och många detaljhandelskedjor, t ex Aldi, Dansk Supermarked, Lidl, Netto, Rema 1000 och Spar.

Danska grisuppfödare har börjat anpassa svinstior för att leva upp till djuromsorgsmärkningen. Det fläskkött som ska säljas med den nya märkningen genomgår en statlig kontrollinstans, från grisuppfödaren till livsmedelsbutiken.


Läs även:

Serie(1:7): Nya djuromsorgsintiativ 

Grafik: 5 fakta om djuromsorgen