Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.

Det danska djuromsorgsmärket breder ut sig i kyldiskarna

Danmark kommer att utökadet statliga djuromsorgsmärket som lanserades tidigare i år. Nu kommer det att bli hjärtan även på leverpastej, bacon och korv.

5. december 2017

Konsumenterna behöver inte längre nöja sig med att ha det statliga djuromsorgsmärket på färskt griskött. Framöver går det även att köpa bacon, leverpastej och korv med gröna hjärtan. Därmed får konsumenterna fler möjligheter att slå ett slag för djuromsorgen när de handlar.

Märket lanserades i maj i år för färskt griskött och det utgör redan en stor del av det färska kött som konsumenterna lägger i sina inköpskorgar. Danish Crown har tidigare meddelat att det utgör ca 25 procent av griskött som levereras till danska butiker. Nu blir det också möjligt att köpa pålägg och andra produkter av griskött med märket på.

Det utökade märket kommer även att gälla bearbetat griskött och har presenterats av miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen.  

 -Många konsumenter vill försäkra sig om att grisarna har haft det extra bra när de köper griskött. Det kan enkelt göras tack vare de gröna hjärtana. Nu ska konsumenterna även kunna göra när de handlar till barnens matsäck eller till helgens luncher, säger miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen.

 Syftet med det nya märkningssystemet är att förbättra djuromsorgen inom grisnäringen genom en konsumentdriven påverkan. Djuromsorgsmärkningen ger konsumenterna vägledningen om vilket kött som uppfyller kraven på en bättre djuromsorg. Genom att välja kött som uppfyller dessa kriterier till ett något högre pris hjälper konsumenterna att driva på utvecklingen så att fler grisar föds upp under bättre förhållanden. På detta sätt blir det en marknadsdriven utveckling som gör att djuromsorgen successivt förbättras.

-När man väljer märket får lantbrukarna en god anledning att förbättra djuromsorgen. Det lönar sig att leverera lite extra när konsumenterna efterfrågar det, säger Esben Lunde Larsen.

 

Läs mer om djuromsorgsmärket här.

Ytterligare information:

Pressekreterare Jonatan Lykke-Olesen, Miljö- och livsmedelsministeriet, tlf: +45 93 597 082, e-post: jolyk@mfvm.dk