Matupplevelser i Köpenhamns nya saluhall

I hjärtat av Vesterbro, stadsdelen där köpenhamnarna bor som mest trångt och dyrt, ligger saluhallen Westmarket. Sedan portarna slogs upp i januari 2017 är Westmarket fyllt av små matbodar där det går att handla allt ifrån öl och vin till bakverk, ostar och skandinaviskt viltkött som bäver och björn. Tanken bakom saluhallen är prisvärda färskvaror och ovärderliga upplevelser.

En kvarts promenad från Köpenhamns centralstation ligger saluhallen, som idag är Danmarks största. Platsen rymde tidigare en kvartersstor men tom butiksarkad. Innan Westmarket slog upp portarna fungerade utrymmet mest som en genväg till andra delar av staden, men i dag har platsen en helt annan dragningskraft.

Westmarket fokuserar på de som bor vid Vesterbro. Till skillnad från de exklusivare Torvehallerne planerar Westmarket att hålla nere prisnivån, bland annat genom att hålla låga hyror för handlarna. På så vis lockas även grannskapet till saluhallen.

Höga kvalitetskrav
Peter Stub och Stephanie Michaud hade drivit caféet Glyptoteket i fem år när de bestämde sig för att starta en kött- och ostbutik. När Westmarket började planeras förstod de att det var där de skulle vara. Däremot var det svårt att hitta rätt råvaror som passade in i deras affärsidé. De behövde både kött- och ostvaror av hög kvalitet för köp över disk, men också råvaror till de måltider som matglada kunder ville njuta av på plats.

 
 Peter Stub har startat en kött- och ostbutik med kvalitetsprodukter, som griskött, nöt- och kalvkött.

 

- Vi serverar tartines som är ett slags bröd med olika läckerheter på, till exempel sidfläsk eller sviskonkompott. Många känner till italiensk bruschetta, men i Frankrike har man tartines som kräver betydligt mer av råvaran. Det måste vara superfräscha råvaror av hög kvalitet, säger Peter Stub.

Specialsortiment lösningen
När Peter Stub fann Guldrummet, som är Danish Crowns specialsortiment, föll pusselbitarna på plats. Därifrån köper Peter Stub kvalitetsprodukter, som griskött, nöt- och kalvkött. Danish Crowns specialavdelning ligger utanför danska Kolding levererar olika köttdetaljer från gris, oxe, kalv och lamm till många restauranger i Danmark. Sällsynta produkter som exempelvis bräss, kalvkäke och hängmörat kött ingår också i utbudet, vilket passar Westmarkets matglada besökare.

Mix av streetfood och kvalitetsmat
Westmarket är på många sätt ett signum för Köpenhamnsandan. Saluhallen, i prisnivå mitt emellan det exklusiva Torvehallerne och den något enklare Papirøn. Den är en symbios av den hippa streetfood och kvalitetsmat som det danska köket blivit känt för.

Westmarket öppnar klockan sex på morgonen och stänger klockan elva på kvällen. De enskilda bodarna bestämmer dock sina egna öppettider under dagen. Bagerier och caféer har oftast öppet mellan 08.00 och 19.00 medan restaurangbodar har öppet mellan 10.00 och 22.00. Westmarket ligger mellan Vesterbrogde och Mattheusgade.