Ungdomskampanj ska öka intresset för danskt griskött

Danska ungdomars konsumtion av griskött minskar. Kampanjen "Den magiska grisen" ska nu bidra till att vända denna utveckling. Den är riktad till konsumenter mellan 20 och 35 år och ska öka intresset för griskött. Syftet med kampanjen är att få målgruppen att upptäcka grisköttets många möjligheter så att det blir en naturlig del i matlagningen.

Inspiration genom recept
Centralt för konsumentkampanjen är appen "Den magiska grisen" som är späckad med inspirerande recept med griskött. Sedan "Den magiska grisen" såg dagens ljus har den dessutom fått stor uppmärksamhet via sociala medier, där den med en käck ton sätter grisköttet på agendan. "Den magiska grisen" har även varit med på olika evenemang runt om i Danmark.

"Förra året nådde kampanjen ut till 1,4 miljoner användare på Facebook och vi var med på olika evenemang där vi träffade många konsumenter mellan 20 och 35 år. Vi har också samarbetat med bloggare, vilket har bidragit till att ge grisköttet en mer trovärdig röst för de yngre. Slutligen har vi påbörjat ett samarbete med två detaljhandelskedjor via nätet, vilket gör att besökarna på webbsidan och i appen får enklare att köpa varorna", säger projektledaren Enné Ryge från Landbrug & Fødevarer.

Ökad transparens i primärproduktionen
Kampanjen uppmärksammar även de som arbetar med uppfödning av grisar, bl.a. genom artiklar om grisbönder på "Den magiska grisens" Facebooksida. Under 2016 berättade två grisbönder hur de föder upp grisar och de delade även med sig av egna favoriträtter med griskött.

Gris för alla tillfällen
Huvudbudskapet för "Den magiska grisen" är att griskött är till för många olika maträtter och att det alltid går att göra något läckert av det – både till vardag och fest. Med en liten insats kan man få ut så mycket mer av grisköttet. Under 2017 är planen att samarbetet med detaljhandeln ska stärkas och den digitala närvaron ska breddas.

Upplev "Den magiska grisen"
Besök "Den magiska grisen" på Facebook, läs recept på sidan www.denmagiskegris.dk eller hämta appen "Den magiska grisen".

LÄS MER
"Den magiska grisen" ska få ungdomar att äta griskött
Danskar vill bo i svinstior och stötta ett gott syfte 
Dansk detaljhandel ökar fokus på djuromsorgen