Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.
1) Från vänster Nicklas Ekstedt och Paul Cunningham, 2) Från vänster Paul Cunningham, Nicklas Ekstedt, H.K.H. Kronprinsessan Mary och Paul Svensson, 3) Från vänster Mikkel Marschall, Paul Svensson, H.K.H, Prins Daniel och Titti Qvarnström, 4) Från vänster Mikkel Marschall och Titti Qvarnström. Foto: VisitDenmark

Ekologisk matduell med svenska och danska kockar

God mat handlar om passion, kreativitet och hållbarhet i hela livsmedelskedjan - från jord till bord. Sist men inte minst handlar det om upplevelser och berättelser om mat, vilket är naturligt när man lagar mat tillsammans. Nyligen träffades några stjärnkockar för att laga dansk ekologisk mat i Stockholm.

12. juni 2017

För en tid sedan besökte de svenska stjärnkockarna Nicklas Ekstedt och Titti Qvarnström sina kollegor i Danmark. Nicklas åkte till Henne Kirkeby Bro på västra Jylland och hälsade på Paul Cunningham samt att Titti i sin tur besökte Mikkel Marschall på Bornholm. Syftet med besöken var att samla lokala råvaror som var karaktäristiska för respektive område. Råvarorna användes sedan till en kockduell som gick av stapeln i slutet av maj i Stockholm.

Lokala råvaror och ekologiskt kött från Danmark
Under ledning av den framstående kocken Paul Svensson ägde matlagningsduellen rum på Riksarkivet i Stockholm den 30 maj. Förutom danska lokala råvaror fanns även ekologiskt gris- och kalvkött från Danmark på menyn. Själva kockduellen innebar att de först bytte råvaror med varandra och sedan fick de omkring 30 minuter på sig att tillaga olika smårätter med lokala ingredienser.

Kronprinsessa och prins i juryn
Bland gästerna som följde kockduellen fanns bland andra danske H.K.H. Kronprinsessan Mary, H.K.H. Prins Daniel, danska miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde, Fødevarer & Landbrugs VD Karen Hækkerup samt Jan Boesen Olsen, som är VD på VisitDenmark. De fick även vara jury och avgöra vilka kockar som lagat de godaste rätterna. Efter juryns överläggningar föll valet på Nicklas Ekstedt och Paul Cunningham. Eftersom de hade tillagat maten med de råvaror Titti Qvarnström och Mikkel Marschall valt, avgick alla kockar på sätt och vis med var sina segrar ;-)

Danskt-svenskt näringslivsmöte
Detta gastronomiska event var en del av ett större danskt-svenskt näringslivsmöte på temat ”Liveable Scandinavia” som ägde rum i slutet av maj. Det danska Kronprinsparet ledde en handelsdelegation med drygt 60 danska företag. Under dessa två dagar deltog statsråd från danska och svenska regeringen, representanter från offentliga organisationer och näringsliv för att diskutera och presentera gemensamma lösningar inom områden som intelligent hälsovård, hållbara städer samt livsmedel, design och turism.