Vi använder cookies

Genom att använda www.branchinfo-kott.se accepterar du, att vi använder cookies. Det gör vi för att förbättra användarvänligheten och för webbstatistiken.
Kina öppnar för import av bearbetat griskött från Danmark

Kina öppnar för import av bearbetat griskött från Danmark

Danmark och Kina har undertecknat ett historiskt handelsavtal. Avtalet öppnar för import av bearbetat griskött från Danmark till Kina.

29. maj 2017

Det är första gången som Kina ingår avtal med ett annat land om import av färdigbearbetat griskött. Vid en underskriftceremoni deltogden danska statsministern Lars Løkke Rasmussen och den kinesiska premiärministern Li Keqiang.

Hög livsmedelssäkerhet avgörande 

Det är speciellt den danska livsmedelssäkerheten som gör att Danmark är ett av de första länderna i världen som ingår ett avtal som detta med Kina. Kineserna är mycket uppmärksamma på de livsmedelsskandaler som har drabbat flera länder, vilket Kina inte heller har gått fria från. Därför kan flera danska produkter med hög livsmedelssäkerhet bli mycket populära.

"Vi betraktar avtalet som en fjäder i hatten för det danska lantbruket. Det är första gången som Kina ingår avtal med ett annat land om import av färdigbearbetat griskött", säger Karen Hækkerup.

Läs även: Livsmedelssäkerhet


Ökad export till Kina

Karen Hækkerup berättar: ”En försiktig uppskattning visar att vi kan exportera för 250 miljoner kronor per år tack vare detta avtal. Kineserna har fått upp ögonen för dansk livsmedel de senaste åren, och det här avtalet kan absolut innebära en betydligt större potential än så."

Förra året exporterade Danmark färskt griskött till Kina för ca fyra miljarder kronor. Landbrug & Fødevarer förväntar sig att exporten stiger till fem miljarder kronor i år, vilket gör Kina till den absolut största marknaden för dansk grisköttsexport.

Statistik om grisköttsuppfödning och export