Foto: Landbrug & Fødevarer

Foto: Landbrug & Fødevarer

Lantbrukare visar upp sina gårdar

Danska bönder öppnar gärna upp sina gårdar och stall för konsumenterna. Det är viktigt för lantbrukare och livsmedelsföretag i Danmark att konsumenterna har möjlighet att se hur djuren mår och hur en modern gård ser ut. Det årliga ”Åbent Landbrug” (Öppet lantbruk), är ett exempel på evenemang som innefattar alla typer av gårdar. Dessutom finns Sofari, som organiseras av de gårdar som har frilandsgrisar. Båda evenemangen äger rum i höst.

Åbent Landbrug innebär att över 80 gårdar öppnar ladugårdsdörrarna och ger nyfikna besökare möjlighet att uppleva livet på gårdarna och få en inblick i det dagliga arbetet. På Åbent Landbrug finns alla djur från danska gårdar representerade. Det spelar ingen roll om det är grisar, kor, höns, får eller getter som intresserar besökarna. Alla besökare kommer att få möjlighet att stilla nyfikenheten.

För lantbrukarna är den direkta och öppna dialogen viktig och dessa evenemang ger möjlighet att svara på alla frågor som besökarna har.

Ett annat viktigt exempel är evenemanget Sofari. Själva namnet är en sammandragning av det danska ordet för Sugga och ordet Safari, som ger associationer till att utforska det naturliga djurlivet. Sofari är, precis som Åbent Landbrug, ett årligt återkommande evenemang där ekologiska gårdar ger besökarna möjlighet att uppleva gårdens ekologiska produktion på nära håll. Dagsprogrammen organiseras av gårdarna själva och kan till exempel innehålla rundvisning av grisningsstall, provsmakning av gårdens produktion, aktiviteter för barn och vuxna samt lärorika och spännande tävlingar.

Totalt besöker 9000 danskar en gård under de två dagarna. I samband med covid-stängningen av Danmark de senaste två åren var det ändåmöjligt för besökare att komma ut och uppleva lantbruk,turerna genomfördes under pandemiåren i små grupper.

Djuromsorgen och hur djuren mår i vardagen har alltid varit en av de viktigaste områdena att visa på öppet hus-dagar. Anledningen är att inte alla konsumenter har en uppdaterad bild av hur mycket som görs på en modern gård för att säkerställa att djuren är friska och trivs optimalt. Under de senaste åren har man också varit nyfiken på det arbete som lantbrukarna gör för att minska klimatavtrycket. Inom det här området har lantbruket gjort en stor insats för att visa vilka åtgärder som vidtas för att göra produktionen mer hållbar och klimatavtrycket mindre.