Foto: Landbrug & Fødevarer

Foto: Landbrug & Fødevarer

Danska detaljhandlare sluter upp bakom Bedre Dyrevelfærd

I samband med årsskiftet sker nu också en förändring i Coops märkningssystem för djuromsorg. Den danska detaljhandelskedjan Coop ansluter sig till den danska regeringens djuromsorgsmärke och märkningssystemet Bedre Dyrevelfærd.

I samband med godkännandet av det statliga märket sa Coops CSR-chef Thomas Roland: Vi kan göra mer för djuromsorgen genom att ansluta oss till det gemensamma systemet och påverka hur kraven utvecklas och på så sätt bidra till en kontinuerlig förbättring av djuromsorgen. Mette Gammicchia, chef för Marked og Ernæring på Landbrug & Fødevarer, är nöjd med det breda samarbetet kring djuromsorgen: Det är glädjande att hela den danska detaljhandeln nu säljer kött- och mejeriprodukter under Bedre Dyrevelfærd och därmed tillsammans stöder en ännu bättre djuromsorg i Danmark.

Vägen till Bättre djuromsorg
Bedre Dyrevelfærd-märket introducerades 2017 för att förbättra djuromsorgen för så många djur som möjligt genom en konsumentdriven efterfrågan. Till en början omfattades djuromsorgmärket av endast griskött. Sedan dess har successivt fler livsmedel omfattats. Idag är även kyckling, kalvkött, nötkött och mejeriprodukter en del av djuomsorgsmärkningen. Märkningen har tre nivåer av djuromsorg som delas in efter antal hjärtan. För varje hjärta höjs djuromsorgen en nivå. Den 1 juli 2022 fanns 2654 besättningar registrerade för djuromsorgsmärkningen, varav 174 var grisbesättningar. 82 % av dessa besättningar har uppnått tre hjärtan, vilket är den högsta nivån för djuromsorgsmärkningen i Danmark.

Det enkla valet för konsumenten
En analys som utfördes för Landbrug & Fødevarer under 2022 visade att djuromsorgen är en motiverande faktor för danska konsumenter. När Coop nu ansluter sig till Bedre Dyrevelfærd blir det ytterligare möjligheter ör konsumenterna att köpa livsmedel med djuromsmärket. Förhoppningen är därför att marknaden för bättre djuromsorg kommer att växa och på så sätt bidra till en allt högre djuromsorg i Danmark.