Foto: Landbrug & Fødevarer

Foto: Landbrug & Fødevarer

Frågor och svar: Fem snabba om nötkreatur och djuromsorg

Vad svarar du när samtalet kommer in på nötkreatur och djuromsorg? Och hur ser det ut i Danmark? Vi har samlat fem svar som snabbt gör dig förberedd.

F: Har djuren haft det bra?
S: Ja, det har de. Det är viktigt för uppfödarna att djuren trivs och har det bra. Ett särskilt avtal mellan danska uppfödare och veterinärer säkerställer en god djuromsorg. Avtalet säkerställer också förebyggande och behandling av sjukdomar, med fokus på minimal användning av läkemedel.

F: Hur säkrar vi djuromsorgen?
S: I Danmark samarbetar både uppfödare, veterinärer och myndigheter om särskilda krav och arbetsprocesser. Det säkrar en hög djuromsorg – från stall till slakteri.

F: Hur är det i danska stall?
S: Korna går i öppna stall. Det har utrymme att röra sig fritt mellan de andra korna. De kan äta, dricka och vila när de vill.

F: Bedövas djuren innan slakt?
S: Ja, i Danmark bedövas de alltid. Det gäller även vid rituell slakt, som t.ex. halal. Djuromsorgen är i fokus under hela djurens liv, även i slutskedet.

Se förhållandena för djuromsorgen i olika länder

F: Lever kalvarna enbart av mjölk?
S: Nej, inte i Danmark. I t.ex. Holland utfodras kalvarna med mjölk för att växa snabbare. Så är det inte i Danmark. Här får de grovfoder, som är bra för deras magar.

Hämta en plansch med alla svaren - färdig att skriva ut och hänga upp

Läs mer om djuromsorgen hos nötkreatur