Tendens: Kött och convenience

Konsumenterna vill ha nyttig och hemlagad mat men har inte tid. Convenienceprodukter kommer att spela en av huvudrollerna på köttscenen under 2016. Det uttalar konsumentsociologen på Landbrug & Fødevarer, Nina Preus.

Enligt Nina Preus uppfyller dessa produkter konsumenternas önskan om mat som är nyttig, snabb och god. Trenden innefattar tre riktningar.

  • Tidsbesparande lösningar
  • Måltidlösningar med en hemlagad prägel
  • Snacks som är framtagna för ett liv i farten

Tidsbesparande lösningar

Med en stressig vardag efterfrågar konsumenterna i högre grad genvägar till "det goda livet" ­– och en av genvägarna kan vara tidsbesparande lösningar. ”Konsumenterna vill ha lösningar som besparar dem besvär. Det ska vara enkelt att äta nyttig mat, utan att kompromissa med kvaliteten”, säger Nina Preus till webbmediet www.goderaavarer.dk. För livsmedelsbutiker gäller det att göra det så enkelt som möjligt för konsumenten, t.ex. genom att inspirera till rätter som konsumenter kan laga med olika typer av kött. 

Läs även: Dessa trender påverkar köttkonsumtionen under 2016

Helt konkret är samexponering av kött och tillbehör ett exempel på en convenience lösning som konsumenterna efterfrågar. Det kan t.ex. göras genom att skicka med ett recept med produkten och placera ingredienserna i kyldiskens omedelbara närhet. På så sätt får konsumenten en hjälpande hand och kan snabbare och enklare hitta inspiration till vad de ska äta till middag.

Måltidlösningar med en hemlagad prägel

Konsumenterna vill ha trovärdiga produkter som påminner om det som de själva brukar laga. ”Det är stor efterfrågan på färsklagade måltidslösningar med en hemlagad prägel. Konsumenterna vill ha färdiglagad kvalitetsmat som ger dem känslan av att de själva hade kunnat laga den – om de nu hade haft tid, möjlighet och/eller förmåga”, förklarar Nina Preus.

Samtidigt är konsumenterna öppna för ny inspiration och söker matupplevelser. Här finns goda möjligheter att utveckla måltidslösningar där välkända rätter har piffats till med annorlunda ingredienser eller smak. Det skulle t.ex. kunna vara färdiglagade köttbullar eller pulled pork av hög kvalitet och med nya kryddningar.

Snacks – att ta med

Den tredje grenen i conveniencetrenden är snacks och måltider som är framtagna för att ta med i farten. "Lösningarna ska vara nyttiga, handhållna och enkla att ta med. Här finns goda möjligheter att sälja lösningar som riktar sig mot olika behov och situationer - exempelvis uppskuren frukt för den sötsugne på eftermiddagen, eller en proteinrik måltid efter träningen. Återigen vill konsumenterna ha produkter som är överskådliga och inte innehåller råvaror som de inte känner igen från sitt eget köksskåp", säger Nina Preus.

Hoppa ombord

Vill du hänga med på conveniencevågen gäller det därför att erbjuda nyttiga lösningar som verkar trovärdiga och är överskådliga och som framför allt sparar tid åt konsumenten. ”Matsalar, livsmedelsbutiker och nätbutiker - alla kan de dra nytta av trenden. Det är nämligen ingen tvekan om att konsumenterna gärna köper hjälp. Det gäller bara att erbjuda de rätta produkterna, som lever upp till konsumenternas krav”, avslutar Nina Preus.

Om analysen

Analysen är baserad på insikter som framkommit genom kvantitativa och kvalitativa intervjuundersökningar som utförts av Landbrug & Fødevarer samt externa samarbetspartners. Undersökningarna genomfördes bland danskar under 2015. Man har tittat på vilka åsikter och beteenden som "trendsättare" har i undersökningarna – de som utifrån en rad värderings- och åsiktsfrågor bevisligen har ett beteende som senare ofta adopteras av den breda marknaden. Samtidigt är analysen baserad på GfK ConsumerScan-undersökningar där en panel bestående av 3 000 representativt utvalda konsumenter löpande rapporterar vad de köper. Sist men inte minst bygger analysen på trendrapporter från Innova Market Insights, som samlar in tendenser och trender från hela världen.

Har du frågor gällande conveniencetrenden är du välkommen att kontakta Nina Preus på npre@lf.dk.

Läs även: Köttkonsumtion och livsstil