Embla är ett nytt nordiskt matpris

Embla är ett nytt nordiskt matpris

Nu ska den nordiska maten hyllas

Embla är ett nytt nordiskt matpris ska lyfta fram närproducerad nordisk kvalitetsmat, vilket naturligtvis även omfattar griskött som gourmetkockar i Danmark gärna använder i matlagningen. Priset ska stärka den gemensamma nordiska matkulturen och öka intresset för de nordiska råvarorna utanför Norden.

Den 17 april var deadline för att ge förslag på kandidater i sju olika kategorier som på olika sätt är förebilder inom det nordiska köket. Nästa steg är att nominera dem som ska vara med i Köpenhamn den 24 augusti då vinnarna ska koras.

Det är de sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, som står bakom det nyinstiftade priset. Embla är den första kvinnan inom den nordiska mytologin och får nu namnge priset som lyfter fram duktiga och inspirerande personer och organisationer och matproducenter inom sju olika kategorier.

– Vi har så många förebilder i Norden. Smakfulla råvaror och spännande innovationer bland våra matproffs. När vi nu delar med oss av våra länders mathistoria får vi ännu mera av det goda, säger Anderas Buchhave, på Landbrug & Fødevarer som projektleder matpriset.

Embla ska delas ut vartannat år, med den första prisutdelningen i den 24 augusti när de nominerade i de olika kategorierna samlas i Köpenhamn.  

De sju kategorierna är mat till barn och unga 2017, matdestination 2017, matentreprenör 2017, mathantverkare 2017, matkommunikatör 2017, mat till många 2017 samt råvaruproducent 2017.

Läs mer:

www.se.emblafoodaward.com/ 

Griskött är de danska stjärnkockarnas nya favorit