Animaliska produkter kontra växtbaserade produkter - vad är skillnaden?

Växtbaserade produkter vinner mark och kan komplettera, men inte ersätta, animaliska produkter. Så låter slutsatsen från två näringsexperter som har jämfört produkterna.

Naturli´ Hakket och Coops Plantefars är båda växtbaserade produkter som hittas på hyllorna i livsmedelsbutiker, men hur är näringsvärdet jämfört med animaliska produkter?

Vi bad Puk Maia Ingemann Holm och Hanne Castenschiold, båda näringskonsulenter på Landbrug & Fødevarer, närstudera innehållet och guida oss. Här är deras slutsats i korthet.

Energi

Båda de växtbaserade produkterna innehåller mer energi än vad färs av kött och fågel med motsvarande fettprocent gör. I Naturli Hakket är 80 % av fettinnehållet dessutom mättat fett – det är en del högre än för köttprodukterna och det är dåligt. Kostråden från Fødevarestyrelsen i Danmark rekommenderar att vi bör skära ner på det mättade fettet. Men Coop Plantefars klarar sig bättre eftersom produkten har ett förhållande mellan fett och mättat fett som motsvarar kycklingfärs.

Protein och kolhydrater

Mängden protein i de växtbaserade färsprodukterna matchar köttprodukternas. Men innehållet av kolhydrater är något högre i de växtbaserade produkterna jämfört med färska köttprodukter. För de växtbaserade produkterna ska man alltså vara uppmärksam på balansen för vad man annars får för kolhydrater i kosten i övrigt, för att inte tillföra mer energi än vad kroppen behöver.

Salt och Nyckelhålet

Köttprodukterna innehåller minst salt. Båda de växtbaserade produkterna innehåller mer salt, men Coop Plantefars har sänkt saltnivån så att produkten kan få Fødevarestyrelsens Nyckelhål. Även om de animaliska produkterna innehåller betydligt mindre salt är det viktigt att komma ihåg att när man t.ex. lagar köttbullar av animalisk färs är det mycket vanligt att man tillsätter 0,3-0,8 % salt. Om så görs hamnar saltinnehållet strax under Coop Plantefars, som är den med minst salt av de två växtbaserade produkterna.

Översikt

Om du saknar en översikt har vi här nedan samlat en översikt över näringsdeklarationerna från Naturli Hakket, Coop Plantefars och innehållet för gris, nöt och kyckling i en tabell.

*Källa: Naturlis webbplats
**Källa: Produktens näringsdeklaration
***Källa: Fødevaredatabanken, DTU-Fødevareinstituttet

Är växtbaserad färs hälsosammare?

Nej, den slutsatsen kan man inte dra. Innehållet i de växtbaserade produkterna består av bearbetade ingredienser av vegetabiliskt ursprung, och det är inte den typen av grönsaker som Fødevarestyrelsen anser att vi ska äta mer av. Men omvänt kan den växtbaserade färsen vara till gagn om den skapar en bättre balans i kosten mellan animaliska produkter (kött, ägg, fisk och fågel), stärkelse (potatis, pasta, ris och bröd), grönsaker och frukt.

Läs också:

Livsmedelstrender som vi kommer att se mer av 2018

De viktigaste livsmedelstrenderna 2018