Nu startar den danska exporten av korv till Kina

Danmark är ett av de första länderna i världen som kan sälja korv, skinka och pålägg till kineserna. Det är ett stort erkännande av de danska lantbrukarna och livsmedelsföretagens målmedvetna arbete med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

De kinesiska myndigheterna har precis godkänt import av värmebehandlat griskött från flera danska företag. Det här gör det möjligt att sälja korv, skinka och pålägg, vilket är något som Landbrug & Fødevarer har målmedvetet arbetat med i flera år. Det var en historisk dag för danska grisuppfödare.

– Tillsammans med danska myndigheter har vi kämpat för det här i över 10 år, och nu kan de första danska företagen exportera både korv, pålägg och konserver till kineserna. Det är en historisk dag för dansk grisuppfödning, säger Karen Hækkerup, adm. direktör på Landbrug & Fødevarer.

Danmark exporterar redan fryst griskött och biprodukter till Kina, och Landbrug & Fødevarer bedömer att det nya avtalet kan vara värt 250 miljoner danska kronor i årliga exportintäkter.

– Det kan absolut finnas ännu större potential på sikt när vi ser hur intresserade kineserna är av våra danska livsmedel. Den höga nivån av livsmedelssäkerhet och kvalitet hos våra lantbrukare och slakterier har gjort att Danmark blir ett av de första länderna i världen som kan sälja värmebehandlat griskött till kineserna, säger Karen Hækkerup.