Är rött kött hälsosamt och hur hänger kött och miljö ihop?

I mediedebatten om animaliska livsmedel beskylls de för att vara både cancerframkallande och en belastning för miljön. Men är det verkligen så ohälsosamt att äta t.ex. kött? Och är det möjligt att samtidigt ta hand om miljön? Läs mer här.

Att äta en sund och varierad kost är en stor utmaning, särskilt för vegetarianer: Det beror på att kött (samt ägg och mjölk) bidrar med så många viktiga nyttiga delar av vår kost. Det fastslår Nina Rica Wium Geiker, seniorforskare vid Enheten för dietik och klinisk näringsforskning på Herlev-Gentofte Hospital.

"De vegetabiliska produkterna innehåller inte samma mängd aminosyror som animaliska livsmedel och dessutom innehåller växtbaserade livsmedel inte alla essentiella aminosyror", säger hon.

Forskare: Man får en felaktig balans

"Om man ska få tillräckligt med aminosyror genom en helt växtbaserad kost, utan att få för mycket energi, finns det en stor risk att man inte får tillräckligt med kolhydrater och fett. Man får helt enkelt en felaktig balans eftersom man måste äta väldigt mycket vegetabilier och man blir tvungen att röra på sig väldigt mycket för att inte gå upp i vikt", säger Nina Rica Wium Geiker.

Problemet, som hon ser det, är att det har uppstått en hälsotrend om att helt sluta med kött, ägg och mjölk.

Rött kött i sig är hälsosamt

Det röda köttet har varit under kritisk granskning men enligt Nina Rica Wium Geiker beror det mest på en debatt som spårat ur och handlar om livsstil snarare än det röda köttet i sig.

"De som äter mycket rött kött är också ofta de som är överviktiga och dricker mer alkohol 1). Det följer alltså med en specifik livsstil. Men man kan inte säga att det röda köttet är direkt skadligt. Det handlar om flera olika bidragande orsaker. Utifrån de försök som gjorts kan man inte säga att det röda köttet är boven i dramat. Det finns tvärtom en mängd fördelar med att äta rött ött."

Detsamma gäller för bearbetade livsmedel.

"Det handlar om hur mycket man äter av det och hur ofta. Och det handlar om tillagningsmetoden. Grillar man det hårt? Blir det svart och bränt? Vi vet att vi får med nitrit och det är inte särskilt hälsosamt, men det är inte köttet i sig som är ohälsosamt. Matens innehåll av nitrit är exempelvis mycket större i USA, bland annat på grund av den fodertyp som korna får", säger Nina Rica Wium Geiker.

Välj röda biffar

Enligt Nina Rica Wium Geiker är det särskilt de röda biffarna du ska äta. Det är ungefär lika mycket protein i alla typer av kött, men det röda köttet är mer näringsrikt. I nöt- och griskött är det exempelvis betydligt fler mineraler, inte minst järn. Därför är det viktigt att du får tillräckligt av det röda köttet – annars är det svårt att få tillräckligt med järn.

Fokus på hållbar produktion

Om man pratar om kött och USA är det också upplagt att prata om klimatutmaningarna. Jørgen E. Olesen är professor och forskar om klimatet på Institutet för Agroekologi vid Århus Universitet, han är säker på sin sak: Om man vill hjälpa klimatet på traven rekommenderar han de danska konsumenterna att välja danskt kött istället för utländskt.

Läs: Hur hållbart är EU när det gäller nötkött?

"Om man tittar på sammanställningar över klimatbelastningen inom köttproduktionen ligger Danmark bäst till. Det gäller i stort sett oavsett vilken typ av köttproduktion vi pratar om och beror på att vi har en mycket effektiv djuruppfödning och en effektiv produktion av grödor. Vi har vidtagit många åtgärder i Danmark för att minska miljöeffekterna av djurhållningen – och det har inte minst gagnat klimatet", säger han.

Han menar att det finns en mängd olika förklaringar bakom.

"Mycket av det har med kväve att göra. Det gäller både i fodret och i markerna, där danska lantbrukare har minskat utsläppen av kväve och förbättrat utnyttjandet."

1) Källa: Køds rolle i kosten, DTU Fødevareinstituttet, 1. udg., 2016