Svenska Michelinkrogen Vollmers knep andraplatsen

14 topprestauranger tävlade om titeln Årets ret med gris i Köpenhamn. För första gången fanns ett svenskt lag med i tävlingen. Med danska toppkrögare som motstånd knep Malmöbaserade restaurangen Vollmers en hedrande andraplats. Restaurant Barr från Köpenhamn vann och på tredje plats kom Falsled Kro från Falsled.

För att uppmärksamma och inspirera till matlagning med griskött i fokus anordnade Landbrug & Fødevarer för sjätte året i rad tävlingen Årets ret med gris. Tävlingen ägde rum på Hotell- och restaurangskolan och på jurysidan fanns en svensk representant i form av kocken Titti Qvarnström.

 

Silverrätten

Den stora svenska nyheten återfanns bland de nominerade bidragen. Tidigare hade endast danska restauranger deltagit i tävlingen, men i år blev de utmanade av Mats och Ebbe Vollmers Malmöbaserade stjärnrestaurang Vollmers.

”Det var riktigt stimulerande att få vara med i tävlingen Årets ret med gris. Det är bra med skandinavisk konkurrens och att vi kan representera andra sidan sundet. Taktiken var att hålla samma nivå som vi har på vår tvåstjärniga Michelinrestaurang, vilket föll domarna i smaken”, säger Søren Agger Hougaard som tillsammans med sina kollegor tävlade för Vollmers.

Vollmers maträtt belönades med en andraplats. Den bestod av lågtempererad gris från Olingegård med grillad lök, lökpulver och blomsterkrasse som serverades tillsammans med pommes aligot, havgus och en rödvinssås med konfiterad schalottenlök och svål. Förutom äran belönades Vollmers med en prissumma på 15 000 danska kronor.

 

Vinnarrätten

Restaurant Barr, från Christianshavn i Köpenhamn, vann tävlingen. Kökschefen Torsten Schmidt och hans medarbetare låg bakom vinnarrätten som bestod av revbensspjäll från Lyø med tyska pannkakor. Det var en hyllning till en gammal regional rätt från den sydfynska ön, som hade fått en personlig tolkning av Torsten Schmidt. Prissumman var 30 000 danska kronor.

Finalister
Vollmers (Malmö), Restaurant Babette (Vordingborg), BARR (Köpenhamn), Bistro Boheme (Köpenhamn), Falsled Kro (Falsled), Formel B (Köpenhamn), Restaurant Lieffroy (Nyborg), Marienlyst Strandhotel (Helsingör), Restaurant MeMu (Vejle), Restaurant Molskroen (Ebeltorft), Skodborgs Kurhotel (Skodsborg), Restaurant Substands (Århus), SUKAIBA (Köpenhamn), Søllerød Kro (Holte)

Domare
Titti Qvarnström (Qvarnström Gastronomi), Dak Wichangoen (Restaurant Kiin Kiin), Svend Rasmussen (TV2, Berlingske), Paul Cunningham (Henne Kirkeby Kro), Claus Henriksen (Dragsholm Slot), Kenneth Toft-Hansen (Svinkløv Badehotel, Bocouse d’Or), Bo Bech (Geist), Søren Selin (AOC), Tommy Friis (Fru Larsen), Mikkel Maarbjerg (Kirk+Maarbjerg)

Läs även: En titt på färdiga måltider