10 myter om kalvkött

Är kalvkött endast för kvinnor, får kalvarna endast mjölk som foder, och växer kalvarna upp bakom galler? Det här är bara några av alla myter om kalvkött. Läs vidare och lär dig mer om köttet som förordas av de allra bästa manliga kockarna.

Myt 1:
Kalvar transporteras alldeles för långt

Det finns strikta krav från myndigheterna i Danmark om transport av kalvar, så att djuromsorgen ska vara så hög som möjligt. Utgångspunkten för transport av nötkreatur är max. 8 timmar inom landets gränser.

Myt 2:
Kalvar växer upp bakom galler

Förr i tiden kunde man på vissa gårdar se att kalvarna stod i små bås där de knappt kunde röra sig. Det kan fortfarande ses på vissa utländska gårdar, men i Danmark är det olagligt. Det är heller inte lagligt att hålla kalvarna bundna. Kalvarna har massor med strö och gott om plats.

Läs även: Nytt branschavtal sätter fokus på djuromsorg

Myt 3:
Kalvar får endast mjölk som foder

Vissa kalvar växer upp på en diet som uteslutande består av mjölk för att det gör köttet extra ljust och mört. Men kalvarnas matsmältning tar skada av den ensidiga kosten och det är därför inte tillåtet i Danmark, av hänsyn till djuromsorgen. Här hemma får kalvarna även grov- och kraftfoder.

Myt 4:
Kalvarna tas från deras mor alldeles för tidigt

Att skilja kon och kalven åt är en belastning oavsett när det sker. Försök har visat att det är mindre belastande och stressande att skilja kon och kalven åt tidigt än sent. Därför har man valt att skilja dem åt efter 12-24 timmar. Att skilja dem åt tidigt minimerar dessutom risken för att kon smittar kalven med sjukdomar.

Myt 5:
Kalvar avlivas utan anledning

Tyvärr blir det en del jersey-tjurkalvar över i mjölkproduktionen. Dessa är för dyra att föda upp eftersom de inte är byggda för att lägga på sig kött på kroppen, som köttdjur som bl.a. Limousine och Hereford. Annars är köttet en delikatess och branschen arbetar för en större kunskap om köttets kvaliteter samt andra åtgärder som exempelvis könssorterad sädesvätska som kan minska antalet tjurkalvar som avlivas. Branschen arbetar också på att korsa jerseykorna med tjurar från köttraser så att kalvarna får mer och bättre kött.

Myt 6:
Kalvkött är svårt att tillaga

Det är inte svårare att laga kalvkött än att laga nötkött. Normalt är kalvkött dock magrare och har en finare struktur än nötkött. Det behöver därför inte tillagas lika länge och i lägre temperatur. En minut på varje sida är tillräckligt för en schnitzel, och en kalvcuvette behöver bara en halvtimme i ugnen. Kalvkött med bindväv och ben kan du absolut låta sjuda i timmar i låg temperatur.

SE FILMEN: Få tips på hur du gör ditt kalvytterlår mört och saftigt

Myt 7:
Kalvkött smakar inte så mycket

Kött från kalvar som har fått grovfoder, precis som de danska kalvarna, har mer karaktär och en fin och god smak. I många rätter kan det ersätta nötköttet. Kalv är dock något väldigt speciellt och ska avnjutas för det fina, saftiga och möra köttet.

Myt 8:
Kalvkött är tråkigt

Kalvkött är något av det mest allsidiga kött som finns. Det kan användas i ett otal kreativa kompositioner eftersom det har en mild smak som påminner om nötkött, men med en finare struktur. Alla slags såser och tillbehör passar fint till kalvkött, så det är bara fantasin som sätter gränser för kreationerna.

Läs även: Ny analys jämför nöt- och kalvköttsproduktionen i europeiska länder

Myt 9:
Kalvkött är bara för kvinnor

På grund av den ljusare färgen, mildare smaken och låga fetthalten finns det kanske någon som menar att kalv mest är för kvinnor - och nötkött för män. Men det är bara trams. De allra bästa manliga kockarna framhäver kalvköttets kulinariska kvaliteter och kalvkött innehåller dessutom nyttiga proteiner, vitaminer och mineraler, som både män och kvinnor behöver.

Myt 10:
Kalvkött är för dyrt

Danska kalvar har en hög djuromsorg och det märks också på priset. Kalvstek som fransyska och rostbiff, biffar av kalv, entrecote och kotletter har ofta ett kilopris i samma nivå som motsvarande styckdetalj av nöt. Du kan också få styckdetaljer som kalvsvans och kalvlägg till läckra gryträtter samt inälvsmat och köttfärs, som har ett lägre pris.