Trend: Skräddarsydd och personlig mat

Konsumenterna i norra Europa är trötta på de massproducerade standardlösningarna och efterfrågar utbud och erbjudanden som kan skräddarsys efter unika behov och preferenser. Det kan vara både en möjlighet och en utmaning för köttet i takt med att annorlunda lösningar blir allt mer tillgängliga för konsumenterna.

I denna artikel går vi till botten med trenden "Skräddarsydd och personlig mat". 

Bland konsumenterna ses en allmän tendens till trötthet och irritation på massproducerade, likartade och väldigt opersonliga produkter och tjänster. Allt fler ifrågasätter att butiker bara erbjuder standardlösningar utan tanke på individuella preferenser och efterfrågan efter ett mer skräddarsytt utbud blir allt större. Detta bottnar både i en önskan om bättre hälsa samt en önskan om mindre matspill.

Konsumtionssociologen Nina Preus på Landbrug & Fødevarer förklarar att intresset för mer personlig, skräddarsydd mat bl.a. kommer ifrån önskan om att leva hälsosamt. Hur man tolkar hälsa kan vara mycket individuellt, särskilt när det gäller vilka livsmedel och konsumtionsmönster som bidrar till hälsa och vilka som inte gör det.

Därför är många konsumenter trötta på tanken om "one size fits all", särskilt när det gäller vad som är hälsosamt och inte. "Vetenskapen fokuserar alltmer på det faktum att allt inte nödvändigtvis fungerar för alla, och det har konsumenterna tagit till sig. De går sina egna vägar i sökandet efter ett hälsosamt liv och använder t.ex. internet för att hitta egna, individuella lösningar", förklarar hon.

Internet har gett många nya möjligheter för inköp och det bidrar till det växande konsumentkravet på ett mer personligt och "skräddarsytt" matutbud, som består av vad varje enskild person anser är hälsosamt. Därför är det viktigt att alla i livsmedelsbranschen fokuserar på flexibilitet.

"När allt fler konsumenter definierar sin egen hälsa, blir det i framtiden allt viktigare att erbjuda produkter där storlek och innehåll kan varieras och där något kan utelämnas om man så önskar. Det gäller både för livsmedelsproducenter och där konsumenterna befinner sig - i stormarknader, specialbutiker, restauranger och take away-ställen", säger hon.

Just färdiglagad take away-mat är ett bra exempel på att det för vissa konsumenter är lockande att kunna skräddarsy inte bara innehållet utan även portionsstorleken. När måltiden bara finns i en enda portionsstorlek utan tanke på att konsumenternas behov och aptit kan variera, leder det till irritation hos konsumenterna och det uppstår en växande önskan om mer individuellt anpassade portionsstorlekar.

På vissa restauranger går det redan nu att anpassa efter den individuella smaken, behovet och preferenserna. Som exempel på en restaurang som tillmötesgår denna trend, nämner Nina hamburgerkedjan Halifax, där besökarna kan välja inte bara storleken på biffen i burgaren, eller om biffen ska bestå av malet kött eller alternativt ost eller svamp. Det ger även möjlighet att välja typ av bröd och dressing och erbjuder dessutom en rad tillval som t.ex. stekt ägg eller guacamole till burgaren.

Detta, menar hon, kan vara både en möjlighet och en utmaning för köttet. ”Det är ingen tvekan om att det kan vara en utmaning för kategorin när gästen erbjuds andra välsmakande alternativ till den klassiska biffen helt utan extra kostnad. Men samtidigt får vi inte glömma att kött ofta står för en särskild del av rätten och att det vid uteätande inte ses några tendenser till att man äter mindre kött. Konsumenterna kan ju också välja en ännu större biff”, avslutar hon.

Läs även:

Vad betyder de senaste trenderna för köttkonsumtionen?