Trend: Balans – hälsa med plats för njutning och avkoppling

Konsumenterna vill fortfarande leva hälsosamt, men synen på hälsa har gått mot att bli mer mjuk och avslappnad där det finns plats för njutning och avkoppling. Det är goda nyheter för köttet.

I den här artikeln går vi till botten med trenden "Balans".

Hälsa har länge funnits i konsumenterna medvetande och väldigt många är eniga om att det är bra att leva hälsosamt. Därför svarar 3 av 4 varje år att de gärna vill leva hälsosammare än de redan gör. Men när tidsandan handlar om att försöka leva hälsosammare genom att motionera och anpassa intaget av mat och dryck efter olika dieter eller kostmodeller, börjar nu en motreaktion märkas där man förhåller sig lite mer balanserat och avslappnat till det hela.

Konsumtionssociolog Nina Preus på Landbrug & Fødevarer berättar att ”Konsumenterna håller på att tröttna på den konstanta pressen från alla håll och kanter och på att räkna kalorier, köttbullar, armhävningar och kilometer på löpbandet. Därför ser vi nu tecken på mättnad, där konsumenterna tar avstånd från räkningstyranniet. Fokus läggs istället på att leva ett liv i balans, där det finns tid till avkoppling och familjeliv."

Det innebär, enligt Nina, att hälsa allt mer handlar om hela människan, där det också finns plats för återhämtning och att skämma bort sig själv. Konsumenterna söker i större utsträckning efter balans i sina liv, där mentalt välbefinnande, vila och återhämtning prioriteras lika mycket som det fysiska underhållet av kroppen genom träning och hälsosam mat.

Element som njutning och livskvalitet har därför börjat ta större plats i hälsodiskussionen. "Istället tillåter man sig själv att njuta "lite men bra" och ersätter "ska" och "bör" med fokus på njutning, balans och livskvalitet", förklarar hon. Här är maten en viktig del eftersom den är något man kan samlas runt och som bidrar till att skapa smakupplevelser.

Hälsosam mat handlade tidigare om ett bestämt näringsinnehåll, särskilt med fokus på att maten skulle vara fettfattig eller innehålla olika vitaminer eller proteiner, men ses idag mer som varierad och välsmakande mat som består av naturliga, obearbetade ingredienser. Det skapar fina möjligheter för köttet.

”Kött är numera en kategori med utmaningar som många konsumenter ser lite kritiskt på och gärna vill minska mängden av i sin kost. Men det betyder inte att fler blir vegetarianer, för kött är fortfarande en viktig del av matkulturen. Kött ses som ett naturligt, rent – och mycket förståeligt – element i maten. Det ger en god smak och känns bra i magen."

Med en mer avslappnad och balanserad syn på mat och hälsa förflyttas därför attityden till mat från tanken om vad maten betyder för hälsan, till vad maten betyder för välbefinnandet. Och här finns det också plats för fet mat, sötsaker och desserter som man samlas runt och njuter av. Det bidrar till livskvalitet och välbefinnande.

Det är dock inte ett uttryck för att vi släpper allt. ”Konsumenterna vill fortfarande leva hälsosamt, men försöker i större utsträckning än tidigare att balansera ett hälsosamt liv med plats för att koppla av och lossa lite på de strama tyglarna. Här finns det plats för en mör och god biff som skänker både njutning och mättnad", avslutar hon.

Läs mer: Trend: Konsumera med hjärtat – omsorg för djur, natur och människor