En biff som både miljön och magen gillar

Hur får man världens bästa biff där smak och klimat går hand i hand? Ett nytt stort projekt i Danmark ska ta sig an denna utmaning. Målet är en biff med hög kvalitet, lågt metanutsläpp och en bättre fodereffektivitet. Bland deltagarna i projektet finns Landbrug & Fødevarer, Århus Universitet, Danish Crown och Viking Genetics.

I en tid då konsumenterna blir allt mer klimatmedvetna ökar trycket på att köttbranschen ska bli mer klimatvänlig. I Danmark pågår olika projekt som ska ta fram lösningar som ska bidra till att minska den totala klimatpåverkan.

Projektet FutureBeefCross är ett av flera projekt som har startat. Syftet med projektet är att ta fram en biff som tilltalar både smaklökarna och klimatsamvetet. I projektet ska experter identifiera de gener som ger korsningskalvar (mamma är mjölkko, pappa är köttdjur) som både ger gott kött, har bra fodereffektivitet och mindre metanutsläpp. Projektet är baserat på data från 12 000 korsningskalvar.

Läs även: Hur hållbara är EU när det gäller nötkött?

Projektet startade vid årsskiftet och ska pågå under fyra år. Deltagare i projektet är Landbrug & Fødevarer (lantbrukets forskningscenter Seges), Århus Universitet, Danish Crown och Viking Genetics.

- Vi kan inte längre enbart avla för tillväxt och slaktkvalitet. Klimataspekten ska också tas med i beräkningen, eftersom metanutsläppen från nötboskap är en stor del av lantbrukets klimatavtryck, säger Rasmus Skovgaard Stephansen, Expert på Seges och en av dem som ska arbeta i projektet.

Läs även: Ny strategi sätter fokus på hållbarhet och djuromsorg

Lantbruket i Danmark är effektivt och har ett relativt lågt klimatavtryck. Dansk nötboskap ligger på andra plats i EU, efter Sverige, när det gäller klimatanpassad uppfödning. Därtill kommer att en stor del av det danska nötköttet kommer från kor som både producerat mjölk och har fött kalvar, vilket innebär att klimatpåverkan kan fördelas på flera produkter.

Globalt sett står mjölk och nötkött för 65 % av utsläppen av växthusgaser från tamdjur. Enbart nötköttet står för 41 % av utsläppen från uppfödningen av tamdjur. Därför arbetar lantbruket med ett antal projekt för att sänka utsläppen av växthusgaser från uppfödning av kalv- och nötboskap.

- Projektet är ett bra exempel på vad branschen själv kan göra för att säkerställa att den även i framtiden kan föda upp nötboskap, säger Ida Storm, Sektordirektör för Kvæg på Landbrug & Fødevarer.