Ekologiska livsmedel ökar

2018 blev ännu ett år med stora framgångar för försäljning av ekologiska livsmedel i Danmark. Försäljningen av ekologiska varor ökar i alla kategorier, men framgången är särskilt stor för frukt och grönt.

Enligt Danmarks Statistik ökade försäljningen det senaste året med 14 % och totalt uppgick den ekologiska försäljningen till 12,9 miljarder kr, jämfört med 11,3 miljarder kr året innan. Det var framförallt ekologisk frukt och grönt, som låg bakom en stor del av ökningen. Under 2018 utgjorde denna kategori totalt 38 % av den totala ökningen.

Den ekologiska marknadsandelen i detaljhandeln var 12 % i 2018.

Läs även: Klimatneutrala livsmedel 2050

Om man dessutom räknar med försäljningsutvecklingen för ekologiska varor på marknader, gårdsförsäljning och i foodservice-sektorn uppgick den ekologiska försäljningen till totalt 15,8 miljarder kr under 2018.

Förutom frukt och grönt steg bland annat försäljningen av ekologiskt kött och ägg. Enligt Landbrug & Fødevarer säljs det nu ekologiskt kött för mer än 1 miljard kr och förra året steg försäljningen av ekologisk kyckling med 30 %. Försäljningen av ekologiska ägg steg med 9%.

 - Vi är mycket glada över de här siffrorna. Det är ett bevis på att de danska lantbrukarna ännu en gång kan ställa om till det som konsumenterna önskar, oavsett vilken produktionsform som efterfrågas. Denna omställningsförmåga är en av det danska lantbrukets stora styrkor, säger Ekologichefen på L&F, Kirsten Lund Jensen.