5 saker du inte visste om kalvkött

Kalvköttet är inte lika vanligt som nötköttet i köket. Det är synd, för det möra, fina köttet från kalv är något av det godaste du kan sätta tänderna i. Här är 5 överraskande fakta om kalvkött.

Om du alltid serverar nötkött när ni ska äta något extra gott, så kanske du ska prova kalvkött istället. Bara någon gång ibland. Kalvköttet är nämligen mört och superläckert.

Dessutom finns det goda grunder till att välja kalvkött från Danmark – det är nämligen ett klimatsmart val och djuromsorgen är i topp. Läs vidare så får du mer information om kalvköttet, som de flesta inte vet.

Kalv är ett klimatsmart kött
Kalvkött kan man i faktiskt kalla en bonusprodukt från mjölkproduktionen. Alla led i produktionen kommer till nytta. Dansk kalv av mjölkras utnyttjar dessutom fodret bra och har en god tillväxt. Det gör att produktionen av kalvkött från mjölkkor är den mest resurseffektiva i hela nötköttsproduktionen.

LÄS ÄVEN: Nötkött och Hållbarhett

Dansk kalv smakar (nästan) precis som nötkött
Danska kalvar får foder som är sammansatt på ett sätt som gör det optimalt för deras matsmältning. De får bl.a. grovfoder och det bidrar till att ge köttet karaktär, färg och en smak som påminner om nötkött - bara lite mer avrundad smak, magrare och med en finare struktur.

Danska kalvar får en hög djuromsorg
Gott om plats och massor med strö. Bra näring med allsidigt foder. Så ser vardagen ut för kalvarna här i landet. Både kalvar i bås och kalvar som enbart utfodras med mjölk är förbjudet, eftersom det förstör djurens matsmältning.

LÄS ÄVEN: Gör Danmark något särskilt för djuromsorgen för kalvar och kor?

Kalvkött är snabb mat
Kött från kalv är magrare och har en finare struktur än nötkött. Det behöver därför inte tillberedas lika länge och lagas i lägre temperatur. En minut på varje sida är tillräckligt för en schnitzel, och en kalvcuvette behöver bara en halvtimme i ugnen. Strimlat kalvkött och kalvfärs är också enkla rätter till vardags.

Kalvkött passar till allt
Eftersom kalvkött är så milt i smaken och har en mjuk och fin struktur kan du servera det till nästan allt. Alla slags såser och tillbehör passar till kalvkött. Det är inte utan anledning som kalvkött är kockarnas favorit.