Hälsosamt, klimatsmart och en smakrikt

För att ge inspiration till att använda mer griskött i matlagningen genomfördes nyligen ett webbinarium.

Griskött har under många år haft en mer undanskymd position i Sverige, jämfört med annat kött. Det är en olyckligt. Speciellt med tanke på att det är ett hälsosamt och klimatsmart köttval. Dessutom kan griskött vara en stor smakupplevelse.

Webbinariet sändes från Restaurangakademien i Stockholm och på plats fanns stjärnkocken David Lundqvist, som blev utsedd till Årets Kock 2018 i Sverige och moderator Christer Lundin, Landbrug & Fødevarers talesperson i Sverige. Med på länk var Landbrug & Fødevarers näringsexpert Puk Maia Ingemann Holm och Anna Woodhouse, hållbarhetsforskare på Sveriges forskningsinstitut RISE.

Lågt klimatavtryck
Anna Woodhouse började med att lyfta fram klimatavtrycket för olika köttslag och att griskött har ett lågt klimatavtryck. Kyckling lyfta ofta lyfts fram som ett klimatsmart val, men Anna visade att även griskött ligger på en låg nivå, när det gäller mängden koldioxidutsläpp per kg benfritt kött. Hon lyfte också fram möjligheten att minska klimatavtrycket ytterligare genom bland annat effektivare foderanvändning. Efter att ha studerat nordisk grisuppfödning, är hennes slutsats att länderna lyckas kombinera strikta djuromsorgslagar med låg antibiotikaförbrukning och ett lågt klimatavtryck.
Näringsrika argument
Nästa del av webbinariet handlade om näringsaspekten. Puk Maia Ingemann Holm inledde med att poängtera att livsmedel i sig är varken sunda eller osunda. Det handlar snarare om kontext och variation. Hon lyfte också fram att det finns många faktorer som påverkar matkvaliteten, alltifrån vilken ras det är, hur djuret fötts upp och hur slakten genomförs till vilka köttdetaljer det handlar om och hur de tillreds. En röd tråd genom alla faser är att ha en god omsorg, både om djuret och sedan köttet.

Hon avslutade sitt föredrag med att lyfta fram några argument för att äta kött, bland annat:

  • Protein är viktigt både för muskelmassan och benstommen samt att det är nödvändigt för barnens tillväxt
  • Vitamin B6 och B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning samt till att immunsystemet fungerar normalt.
  • Vitamin B1 bidrar till en normal hjärtfunktion, zink hjälper till att upprätthålla en normal syn samt att även järn bidrar till att immunsystemet fungerar normalt.

Smakrikt griskött
Därefter berättade David Lundqvist om att grisköttet har många olika smakupplevelser, vilket inte minst det danska initiativet med smakhjulet visar. Han gillar det enkla och det naturliga där årstiderna får avgöra vad som ska ligga på tallriken. Basen är alltid grönsaker och han betraktar köttet som en extra krydda när han tillagar olika maträtter. Han medverkar också i kampanjen Gilla Gris, som är framtagen på initiativ av Svenskt Kött och Landbrug & Fødevarer. Syftet är att visa på hur enkelt och gott det kan vara att laga mat med griskött. Några av hans receptfavoriter finns med i kampanjen "gillagris".