Foto: Landbrug & Fødevarer

Köttkonsumtion varierar beroende av säsong

DANMARK: Vi har bett GFK att undersöka hur den danska köttkonsumtionen varierar under året. En ny rapport visar kalenderns betydelse för köttkonsumtionen av olika typer av kött.

Flera kategorier sticker ut genom att ha en tydligt högre konsumtion vid olika tider på året. Griskött är vanligtvis mest populärt under fjärde kvartalet, vilket antagligen beror på julen och alla traditioner som är förknippade med den. De växtbaserade alternativen har det största stödet under det första kvartalet. Här antar man att konsumenterna kan vara mer öppna för alternativ och behöver äta något annat efter en period med lite tyngre mat.

Likaså finns inte kyckling på så många tallrikar under fjärde kvartalet. Å andra sidan är kycklingen mycket populär under första kvartalet, då vi, precis som med det växtbaserade, har större behov av lite lättare mat.

Den största konsumtionen av färdigrätter sker under både det första och fjärde kvartalet, då det är en populär kategori bland de danska konsumenterna. Det säger förmodligen något om att det fjärde kvartalet är en av de stressigare perioderna på året, samt att årets första månader präglas av att det kanske inte finns pengar till en större hemlagad måltid ännu.

Det går inte att peka på en specifik konsumenttyp när det gäller vem som har drivit på tillväxten under kvartalet.

Läs även: Danskt landbruk bland de mest klimaeffektiva