Foto: Landbrug & Fødevarer

Årets maträtt med griskött har korats!

Fem kockar från framstående restauranger i Danmark har tävlat om att vinna utmärkelsen "Årets maträtt med griskött 2020". Daniel McBurnie från restaurang Lyst i Vejle utsågs till vinnare av det prestigefyllda priset. McBurnies vinnande maträtt med griskött - som är baserad på hängmörad filé skuren i stora, tjocka kotletter - var en fantastisk smakupplevelse enligt juryn.

Tävlingen syftar till att inspirera kockar och konsumenter att se möjligheterna i danskt griskött som råvara. Varje år lockar tävlingen den absoluta eliten inom dansk gastronomi och kockar som älskar griskött. Genom att visa den stora variationen i användningen av griskött, såväl som den höga gastronomiska kvaliteten, kan ännu fler inspireras att själva laga fler måltider med griskött.

Läs om: Smakrikt griskött

Läs om: Häsosamt, klimasmart och en smakrikt

Det var en hård kamp mellan några av landets bästa restauranger i striden om priset "Årets maträtt med griskött 2020". De fem nominerade kockarna har presenterat innovativa maträtter med griskött, där de har experimenterat med både nya smakkombinationer och nya styckdetaljer. Årets vinnare av Landbrug & Fødevarers prestigefyllda utmärkelse var restaurang Lyst i Vejle, med kökschefen Daniel McBurnie i spetsen, som stolt tog emot priset och prischecken på 30 000 kronor, som överlämnades - virtuellt - av Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktör i Landbrug & Fødevarer.

Tävlingen om "Årets maträtt med griskött" är den första tävling som Daniel McBurnie har deltagit i och därför förväntade han sig inte heller att vinna:
-Jag är oerhört stolt över att ha vunnit det här priset,både för mig själv och för mina begåvade kollegor på Lyst. Det har varit ett riktigt starkt fält i år med mycket skickliga kockar och restauranger.Jag hade inte alls vågat hoppas att vi kunde vinna. Vi är mycket hedrade och tacksamma hela teamet, säger en stolt Daniel McBurnie, kökschef på restaurang Lyst.

Artikeln fortsätter under bilden ...Daniel McBurnie, kock på restaurang Lyst i Vejle (foto: Rasmus Palsgård)

En stor smakupplevelse
Den vinnande maträtten gjorde ett speciellt intryck på den imponerade juryn. Maträtten bestod av hängmörad filé skuren i stora, tjocka kotletter och två sidoserveringar, som gav en stor smakupplevelse.

Därför är juryns representant Helle Brønnum Carlsen övertygad omatt Lyst är den perfekta vinnaren av utmärkelsen "Årets maträtt med griskött 2020".

Restaurant Lysts vinnande maträtt är en kombination av grisens bästa sidor och är särskilt välsmakande genom den krispighet och umami som finns i den kolgrillade bröstbiten. Denna perfekt stekta kotlett visar hur saftigt och välsmakande griskött kan vara när det hanteras korrekt. Kompositionen sätter grisköttt i sitt rätta element med majs och trumpetsvamp, - allt perfekt balanserat och med "använd allt"-filosofin i den lilla briochen, där grisfettet har använts istället för smör. Tre små anrättningar som matchar varandra till en rätt som i sin helhet blir en fantastisk smakupplevelse, säger Helle Brønnum Carlsen, jurymedlem och Whiteguide-recensent.

Årets maträtt med griskött hölls för åttonde gången av Landbrug & Fødevarer med stöd från Norma og Frode S. Jacobsens Fond. I år var dock utförandet av tävlingen något annorlunda på grund av corona. Istället för att hålla tävlingen på en viss plats över en dag har juryn i år rest runt och smakat på de fem nominerade rätterna med griskött i kockarnas egna kök, varefter juryn har röstat.

Restaurang Lyst vinner pris för årets bästa maträtt med griskött (goderaavarer.dk)

Video med Restaurant Lyst