Foto: Landbrug & Fødevarer
Nyheter, 26. september 2024

A Green Denmark: Danmark inför koldioxidskatt i jordbruket

Ett historiskt avtal gör att Danmark blir det första landet i världen som inför en koldioxidskatt på animaliska produkter från och med 2030

Avtalet om "A Green Denmark" antogs 24 juni 2024 och är en viktig milstolpe mot livsmedelsbranschens vision om att uppnå en klimatneutral livsmedelsindustri till 2050.

För att påskynda den gröna omställningen inom jordbruk och livsmedelsproduktion och stödja Danmark i att nå dess ambitiösa klimatmål har det historiska avtalet "A Green Denmark" slutits. Avtalet är avgörande för att Danmark ska nå sitt klimatmål för 2030 om en minskning av växthusgasutsläppen med 70 procent, samt för att skydda naturen, den biologiska mångfalden, vattenmiljön och dricksvattnet i Danmark. 

I de månadslånga förhandlingarna har ett stort antal parter varit representerade. Såväl privata organisationer som statliga myndigheter och politiker.

Detta har säkerställt att avtalet bygger på kompromisser, där branschen har haft möjlighet att föreslå lösningar för det danska jordbruket och den danska livsmedelsproduktionen under många år framöver. Avtalet träder i kraft 2030, vilket också innebär att intressenterna har tid på sig att anpassa sig till de nya kraven.

En skatt på cirka 300 DKK per ton planeras från 2030, vilken kommer att öka till 750 DKK år 2035. Skatten i sig blir dock lägre, enligt avtalet, eftersom ett grundavdrag på 60 procent införs initialt. Därför kommer jordbrukarna inledningsvis bara att behöva betala skatt på de sista 40 procenten av sina utsläpp.

 

Balans mellan miljö, klimat, natur och produktion

Viktiga delar i avtalet är bland annat en lokal strategi för markförvaltning, med en markfond på 40 miljarder DKK. Det innehåller också en struktur för snabbare godkännande av fler styrmedel, en koldioxidskatt på jordbruk, en ny strategi för vattenmiljön och mer skog, natur och biologisk mångfald. Dessutom har avtalet ett viktigt fokus på generationsväxling, konkurrenskraft och en internationell utblick.

Avtalet slår också fast att parterna ska driva hållbarhetsagendan internationellt. Det är avgörande för att det danska jordbruket ska utvecklas och inspirera resten av världen med gröna lösningar. I avtalet anges t.ex. att parterna ska arbeta för en gemensam europeisk reglering av utsläpp från jordbruket, så långt det är möjligt genom handel med utsläppsrätter (ETS). Om det finns en övergripande klimatreglering av jordbrukssektorn på EU-nivå anpassas även den nationella regleringen.


Nytt ministerium för A green Denmark

Den 28 augusti meddelade regeringen att man inrättat ett nytt ministerium för Grøn Trepart med Jeppe Bruus som minister. Ministern tar samtidigt plats i regeringens gröna kommitté, där finansministern och de andra gröna ministrarna ingår.

- På Landbrug & Fødevarer ser vi fram emot att arbeta med den blivande ministern och inte minst att lära oss mer om hur regeringen organiserar arbetet så att vi får mindre och inte mer byråkrati, säger Søren Søndergaard, ordförande för Landbrug & Fødevarer.

Danska regeringen har tillsammans med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, flera fackförbund, arbetsgivarorganisationen Dansk Industri och Kommunernes Landsforening, tagit ett viktigt steg mot koldioxidneutrala livsmedel och jordbruk.

A Green Denmark: nästa steg

  • Det gröna avtalet måste fortfarande godkännas av det danska folketinget.
  • Bönderna och livsmedelsindustrin kan nu göra investeringsplaner enligt det gröna avtalet.
  • Genomförandet av de många delarna kommer att bli komplicerat - men det kommer huvudsakligen att baseras på frivilligt deltagande och kompensation.
  • Involvering och engagemang från lokala och regionala organisationer och myndigheter säkerställer ett bättre genomförande.
  • Fortsatt fokus på FoU, finansiering och en livskraftig livsmedelsproduktion.