Foto: Landbrug & Fødevarer
Nyheter, 26. september 2024

Danmark deltar i första EU-projektet med fokus på djurskydd

Lösningar som förbättrar djuromsorgen i praktiken ska kartläggas i stort EU-projekt så att fler kan dra nytta av insikterna

Landbrug & Fødevarer och SEGES Innovation är de danska deltagarna i ett stort EU-projekt med fokus på djuromsorgen för grisar. Projektet ska ta reda på vilka omsorgsåtgärder som fungerar i praktiken inom viktiga områden. De länder som är med i projektet är Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Portugal, Rumänien, Spanien och Rumänien.

Grisuppfödare i hela EU står inför en gemensam utmaning: De vill förbättra djuromsorgen, men det är samtidigt svårt att få en tydlig överblick över vilka initiativ som faktiskt gör skillnad. Vad innebär de olika lösningarna för miljön, klimatet och det ekonomiska resultatet?

Genom det nya stora EU-finansierade projektet WelFarmers ska dessa frågor få svar. WelFarmers syftar till att samla in och sprida kunskap till lantbrukare i hela EU om lösgående suggor, hela svansar, smärtfri kastrering, fler hangrisar och förbättrad kvalitet i tillväxtgrisarnas boxar. Detta sker baserat på vad som faktiskt har visat sig fungera i praktiken och som ger resultat i stallen.

- Det är mycket ovanligt att ett EU-projekt bygger på praktiska erfarenheter från jordbruket. Sådana projekt kännetecknas vanligtvis av en top-down-strategi, där man utgår från forskarnas tankar och idéer.I det här projektet är utgångspunkten istället vad grisuppfödare faktiskt arbetar med i stallet. Vi är mycket glada över att de är redo att ta en ny väg, säger Trine Vig, veterinärpolitisk chef på L&F.

 

Många lösningar

De åtta länderna står för mer än hälften av grisproduktionen i EU och det finns betydande skillnader i synsätt och produktionsmetoder mellan dem.

- Vi förväntar oss att få många infallsvinklar och lösningar på de olika utmaningarna, och därmed en bättre förståelse för vad som är bästa praxis. Det ger naturligtvis en mängd användbar kunskap som kan utnyttjas på gårdarna för att förbättra djuromsorgen. Det är också kunskap som vi kan använda i vårt arbete för att säkerställa en lagstiftning som ger bättre djuromsorg och som kan implementeras i en modern grisuppfödning, säger Trine Vig.

Inom EU har arbetet med att reformera djuromsorgslagstiftningen mer eller mindre avstannat. Den nya kunskap som skapas i WelFarmers kan därför bli en viktig input när arbetet med att skapa en ny europeisk lagstiftning återupptas.

- Den nya kunskap som projektet ger ska integreras i det arbete som sker vid en framtida översyn av djuromsorgslagstiftningen. Det är en mycket relevant kunskap eftersom den bygger på praktisk erfarenhet från grisuppfödningen.. Jag är övertygad om att projektet kan bidra till att höja den generella nivån på djuromsorgen inom grisuppfödningen i EU. Dansk grisuppfödning kan ge inspiration, och några av de områden där Danmark har de bästa lösningarna kan bli standard för grisproduktionen i hela EU, säger Trine Vig.
 

Läs mer om projektet här: Inici - WelFarmers Project

Kontaktperson på Landbrug & Fødevarer och Chef för livsmedels- och veterinärpolitik

Trine Vig Tamstorf

+45 30 178 872

tvt@lf.dk

WellFarmers är det första EU-finansierade projektet. Syftet är att samla praktisk erfarenhetför att utveckla djuromsorgen hos grisar, där de bästa lösningarna och metoderna delas och uppmärksammas.

 

Deltagande länder: Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Portugal, Rumänien och Spanien

 

Projektet behandlar fyra huvudfrågor:

Förbud mot burar:

Möjligheter och lösningar inom lösdrift för digivande suggor

Grisar med hela svansar:

Viktiga utmaningar och möjligheter för att övergå till uppfödning av grisar med hela svansar

Undvika smärta vid kastrering:

Huvudsakliga arbetslinjer i Europa när det gäller faktiska metoder för kastrering av grisar

Utrymme och golv:

Viktiga utmaningar och möjligheter för friskare grisar och bättre resultat