Foto: DAFC
Nyheter, 27. november 2024

Danmark lägger grunden för en grön revolution

Det danska folketinget antog nyligen ett politiskt ramavtal med stor majoritet för ett grönt Danmark.

Avtalet omfattar även åtgärder för att begränsa vattenföroreningar. Landets grisnäring har siktet inställt på att rädda klimatet.    

I juni 2024 undertecknade representanter för den danska regeringen och jordbruks- och livsmedelssektorn, inklusive branschorganisationen Landbrug & Fødevarer, ett banbrytande avtal om ett grönt Danmark. Detta har nu bekräftats av en stor majoritet i det danska folketinget i form av ett politiskt ramavtal, som också innehåller åtgärder för att kontrollera vattenföroreningar.

- Vi är mycket nöjda med att regeringen och de andra parterna planerade för en interkalibreringsgaranti, så att svenska och tyska utsläpp också beaktas, betonade Søren Søndergaard, ordförande för Landbrug & Fødevarer i Danmark.

På så sätt säkerställs att samma miljömål eftersträvas i gemensamma vatten.

- Det här är något som vi har arbetat med i många år och som nu har bekräftats i en bred överenskommelse", förklarar Søndergaard.

Interkalibrering är en integrerad del av EU:s ramdirektiv för vatten (WFD). Syftet är att uppnå god ekologisk vattenkvalitet i hela EU. Interkalibrering kommer att säkerställa detta, trots skillnader i bedömningsmetoder mellan EU:s medlemsstater.

- Föråldrade, icke-fungerande åtgärder för vattenföroreningskontroll ersätts med nya metoder. Dessa metoder ska minska byråkrati och väntetider samt lansera nya klimatskyddsåtgärder. Denna förändring kommer att gynna naturen, klimatet och jordbruket", säger Søren Søndergaard.

Driver på miljöskyddsmålen i hela EU

Det nya politiska ramavtalet förutspår att Danmark inom en snar framtid kommer att kontrollera vattenföroreningar med utgångspunkt från kvävemål. Landbrug & Fødevarer är dock oeniga i detta beslut, eftersom dessa mål inte är i linje med EU:s miljöskyddsmål för Danmarks kustvatten. I dessa vatten kommer merparten av kväveföroreningarna från grannländerna.

På lång sikt kommer Danmark att anpassa sig till EU:s ramdirektiv för vatten om kontroll av vattenföroreningar och den interkalibrering som är en del av det.

- Enligt avtalet måste våra planer för öppet vatten uppfylla de miljöskyddsmål som EU har enats om senast 2029. Därefter kan vi koncentrera oss på att minska kvävet i fjordarna, där de danska utsläppen har en mycket större inverkan på vattenkvaliteten", förklarar ordföranden för den danska organisationen.

Danska djuruppfödare, i synnerhet grisnäringen har redan satt kursen för framtiden när det gäller hållbarhet. För att minska utsläppen av växthusgaser kommer branschens främsta mål att vara effektiv lagring och användning av gödsel. Genom att avlägsna gödsel så snabbt som möjligt och använda den i biogasanläggningar kan utsläppen av växthusgaser från grisnäringen minska avsevärt.