203,2 miljarder kronor. Så mycket uppgick den danska exporten av livsmedel, foder, utsäde och jordbruksmaskiner till 2024. Det är en ökning för fjärde året i rad och 16 % mer än 2021, då exporten var 173,5 miljarder kronor.

– Detta är en viktig milstolpe för sektorn och visar tydligt att det danska livsmedelsklustret fortsätter att visa sin motståndskraft och anpassningsförmåga på en föränderlig global marknad, säger Flemming Nør-Pedersen, vice VD för Landbrug & Fødevarer.

Exporten till de nära marknaderna är störst

Tyskland är det danska livsmedelsklustrets största marknad, men exporten dit minskade med 3,6 % till 32,3 miljarder kronor. Andra viktiga marknader visade dock tillväxt. Exporten till Sverige ökade med 1,5 % till 17,3 miljarder. Norge växte med 13,5 % till 11,7 miljarder kronor och exporten till Storbritannien ökade med 3,8 % till 13,6 miljarder kronor, trots nya importregler januari 2024.

– Stigande priser, hög osäkerhet och låg tillväxt har utmanat den tyska ekonomin under 2024, och vi kan se att detta återspeglas i livsmedelsklustrets export till Tyskland. Men samtidigt som vissa marknader har minskat är det positivt att andra har ökat. I Storbritannien har vi till exempel sett en stark efterfrågan trots nya importregler efter landets utträde ur EU, säger Flemming Nør-Pedersen.

Ökad export av både jordbruksmaskiner och foder-, utsädes- och enzymprodukter

Klustrets export omfattar förutom ost, kött och andra livsmedelsprodukter även biobaserade produkter och jordbruksmaskiner, och dessa produkter har haft en särskild inverkan på tillväxten. Biobaserade produkter, som foder, frön och enzymer, ökade med 4,8 % till 37,0 miljarder kronor, pådrivet av ökad export av foder och icke ätbara oljor och fetter. Jordbruksteknik ökade med 1,4 % till 15,4 miljarder kronor trots utmaningar inom den europeiska jordbrukstekniken, på grund av ökad export av maskiner till livsmedelsindustrin.

– När livsmedelsklustret år efter år når marknader över hela världen visar det inte bara på en stark internationell efterfrågan på danska livsmedel, utan också på danska livsmedelsföretags förmåga att utvecklas och anpassa sig till nya marknadsvillkor. Exportsiffrorna visar att vi har en stark position –  från kvalitetslivsmedel till biobaserade lösningar och avancerad jordbruksteknik – och vi ska stärka den ännu mer i framtiden, säger Flemming Nør-Pedersen.

Gällande situationen med strafftullar på export till USA, som även påverkar produkter från det danska livsmedelsklustret, uppmanar Landbrug & Fødevarer sina medlemmar att vara lugna.