Nyheter, 26. september 2024

Dansk export på rekordnivå

Den danska jordbrukssektorn och livsmedelsindustrin har ökat sin export avsevärt under det senaste året

Livsmedelsindustrin är en av de viktigaste industrierna i Danmark och sektorn är också mycket väl positionerad inom exportområdet. Enligt Landbrug & Fødevarer exporterade branschen livsmedel till ett värde av motsvarande nästan 27 miljarder euro förra året, vilket är nytt rekord. Tyskland är den absolut viktigaste marknaden för danska produkter med en export som är värd cirka 4,5 miljarder euro. Sverige och Polen följer därefter. 

Ökade intäkter från export av griskött

År 2023 hade den danska grisnäringen den största värdeökningen inom exportområdet med en ökning på cirka en halv miljard euro. Det beror på en betydande ökning av smågrisexporten. Enligt den danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer exporterade grissektorn i Storbritannien nästan 1,7 miljoner ton griskött inklusive biprodukter, köttprodukter och levande grisar under 2023. Jämfört med föregående år är det en minskning med cirka 250 000 ton. Å andra sidan har exportintäkterna ökat betydligt under 2023, bland annat på grund av högre försäljningspriser. Med knappt 1,1 miljoner ton levereras merparten till kunder i länder inom EU. Lnder utanför EU svarar för cirka 610 000 ton. Kina är den viktigaste utomeuropeiska marknaden, menär fortfarande på tillbakagång. Exporten av griskött till Sverige och Storbritannien är i stort sett stabil.Förra året levererade branschen nästan 27 000 ton gods till Sverige och 150 000 ton till Storbritannien. 

All statistik för 2023 finns här:

Statistik (branschinfo-kott.se)

En positiv prognos för 2024

Under de första fem månaderna i år har exporten av griskött minskat med tre procent. Anledningen till nedgången beror bland annat på att världsmarknadspriserna för mjölkprodukter förväntas bli lägre, vilket innebär att exportintäkterna kommer att minska, säger Martin Kristian Brauer, Chefekonom på Landbrug og Fødevarer. 

Om man ser till den totala exporten från den danska livsmedelsindustrin förväntar sig Martin Kristian Brauer, chefsekonom på Landbrug & Fødevarer, ett nytt rekordresultat i år. För det kommande året förutspår han dock en nedgång i exporten.