Livsmedelssäkerhet upppnås genom att kontrollera ett antal parametrar. Slakterierna har detaljerade och omfattande egenkontrollsystem som säkerställer att alla krav uppfylls. 
Veterinärmyndigheterna är också viktiga eftersom alla slaktkroppar kontrolleras och besiktas. Det säkerställer att endast friska slaktkroppar godkänns för konsumtion.


Hygienen kontrolleras innan produktionen startar och den får inte starta förrän rengöringen har godkänts av företaget. Hygienen övervakas också under produktionen. Omfattande GMP-program säkerställer att företaget har full kontroll över hygienen och att prover tas för verifiering. Alla medarbetare som hanterar livsmedel utbildas kontinuerligt i hygien.


Salmonella
är en viktig parameter för livsmedelssäkerheten. Från 1995 till den 1 januari 2025 hade Danmark en omfattande handlingsplan för salmonella hos grisar och griskött, vilket har lett till en låg förekomst på cirka 1 % eller mindre. Från 1 januari 2025 ligger ansvaret för att behålla den låga förekomsten enbart hos slakterierna. Slaktkroppar testas dagligen för salmonella och om de fastställda gränsvärdena överskrids måste slakteriet vidta åtgärder för att identifiera och förhindra orsaken. Insatserna mot salmonella har lett till en betydande minskning av antalet personer som får en salmonellainfektion från danskt griskött, se figur 1.  

DTU Fødevareinstituttet

Fig 1. Smittkällan visar antalet fall av salmonellainfektion hos människor från danskt griskött per 100 000 invånare och år. Det finns inga siffror för 2018, 2020 och 2022.

Spårbarhet är viktigt när ett fel upptäcks i en produkt eller levererad gris. Danska exportslakterier slaktar grisar av danskt ursprung, och slakterierna säkrar full spårbarhet. En hög grad av digitalisering innebär att spårning kan ske åt båda håll inom några timmar. Man kan spåra bakåt från en produkt ända till en grupp besättningar. Man kan också spåra framåt från en besättning till de olika styckningsdetaljerna som härstammar från besättningen, samt till vilka kunder som köpt produkterna.

Enhetlighet är en önskad parameter när man köper griskött. Danska grisslakterier är kända för att leverera produkter med en hög grad av enhetlighet, både inom leveransen och från leverans till leverans. Produkterna anpassas efter kundernas krav och specifikationer.

Restämnen är oönskade rester från olika kemiska ämnen. Myndigheterna kontrollerar förekomsten av bekämpningsmedel, hormoner, tillväxtfrämjande medel, tungmetaller och rester av läkemedel utöver antibiotika. Enligt de senaste rapporterna har inga överskridanden av gränsvärdena konstaterats i prover av danskt griskött. 

Veterinärmyndigheterna testar också för resthalter av olika typer av antibiotika och det är sällsynt att man hittar prover som ligger över gränsvärdet.

Antibiotikaanvändning för produktionsdjur, inklusive grisar, i Danmark är bland de lägsta i Europa, se figur 2. Löpande kontroller via det så kallade "gult kort"-systemet säkrar att besättningen inte får för mycket antibiotika. Det är också viktigt att danska veterinärer inte får sälja läkemedel till besättningar. Det sker via apotek. I Danmark används inte fluorokinoloner, cefalosporiner eller kolistin till grisar. Dessa antibiotika anses vara avgörande vid behandling av människor och är därför reserverade för just människor.

European sales and use of antimicrobials for veterinary medicine - Annual surveillance report for 2023

Antibiotikaanvändningen inom jordbruket i Danmark är bland de lägsta i Europa, med 31.9 mg per PCU.