
Sedan 2021 har antalet ekologiska gårdar minskat med 5,74 %. Det innefattar även antalet ekologiska grisgårdar, som är 122.
Detta trots den danska regeringens jordbruksavtal från 2021, som bland annat syftar till att fördubbla de ekologiska arealerna i Danmark fram till 2030.
Henning Otte Hansen, seniorrådgivare vid institutionen för livsmedels- och resursekonomi vid Köpenhamns universitet, förklarar att den ekonomiska krisen är en viktig faktor bakom minskningen av antalet ekologiska gårdar och ekologiska arealer. Enligt Hansen tvingar krisen konsumenterna att prioritera billigare, konventionella produkter, vilket skapar osäkerhet på den ekologiska marknaden.
Strikta produktionskrav för ekologiska grisgårdar
Ekologiska grisproducenter ställs inför särskilda krav i sin produktion. Det innefattar andra regler för utrymme och svanskupering. Danmark följer EU-förordningen om ekologiska grisar, men har också ytterligare nationella regler och rekommendationer. Rekommendationerna är ett samarbete mellan Landbrug & Fødevarer, Danmarks Økologiske Landsforening och NGO:n Dyrenes Beskyttelse.
Ett av de specifika kraven inom ekologisk odling är att alla grisar ska ha hela svansar, men den ekologiska grisproduktionen är snart inte ensam om detta krav.
I Danmark arbetar man intensivt för att fler grisar i den konventionella produktionen också ska ha hela svansar.
Fler grisar med hela svansar i konventionell grisproduktion
I den danska grisproduktionen är visionen att öka antalet grisar med hela svansar. För att nå målet om fyra miljoner grisar med hela svansar 2028 har en modell införts som kompenserar uppfödarna för extra utgifter i produktionen av grisar med hela svansar. Kompensationen omfattar extra tillsyn, extra utrymme, extra mat- och dryckesutrymmen.
Danska sugguppfödare kan ansöka om ersättning om de väljer att producera grisar med hela svansar. Kompensationssystemet är utformat för att hjälpa till att täcka de extra kostnader som är förknippade med dessa metoder. Målet är att fördubbla andelen grisar med hela svansar årligen under 2026, 2027 och 2028, för att nå målet på fyra miljoner grisar med hela svansar 2029.
Landbrug & Fødevarers Sektor for gris tar emot ansökningar till kompensationssystemet till 15 juni 2025. Om en jordbrukare godkänns för systemet träder det i kraft 1 januari 2026.
Läs mer om utvalda exempel på produktionsförhållanden inom konventionell, frigående och ekologisk grisproduktion i tabellen nedan.
Grisens liv hos bonden
Få överblick över skillnaderna mellan griskött från danska ekologiska grisar, danska frilandsgrisar och danska konventionella grisar.
