
Tillagningstid
Ca 50 minuter
Du behöver
4 personer
600 g minutstrimlor av griskött, ca ½x½x5 cm
1 lime
2 msk sojasås
4 tsk olja
½ paket rispapper, ca 200 g
1 knippe grön sparris, ca 500 g
1 röd chili
2 st. hjärtsallad eller ½ isbergssallad
2 morötter, ca 150 g
½ knippe basilika - ev. thaibasilika
Goma-dressing
3 msk majonnäs
8 msk skyr
2 tsk tahini (sesampasta)
1 msk sweet chili-sås
1 msk svarta sesamfrön
Gör så här
Skölj limefrukten och riv skalet. Pressa juicen.
Vänd köttet i limesaft och soja. Låt dra i 5 minuter och häll av lagen (spara lagen).
Blanda limeskalet med ingredienserna till dressingen och smaka av med salt. Låt stå på en kall plats.
Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna på hög värme – oljan ska vara så het att den låter när köttet läggs i. Lägg i hälften av köttet och stek på alla sidor i 1½ minut. Lägg upp köttet på en tallrik. Hetta upp den andra hälften av oljan på hög värme och bryn resten av köttet i 1½ minut. Sänk värmen till medel och tillsätt det övriga köttet och lagen. Stek köttet tills vätskan har reducerats till en glasyr runt köttet. Häll upp köttet på en tallrik.
Skölj sparrisen, bryt av stjälken och kasta den grova änden. Skölj chilin och salladen. Skär sparrisen, salladen och chilin i strimlor. Skala och riv morötterna eller skär dem i tunna strimlor. Skölj basilikan.
Fyll en stor skål med kallt vatten. Doppa snabbt ett rispapper och fördela kött och grönsaker på det. Rulla degen runt fyllningen till en rulle. Lägg rullarna på ett fat eller en tallrik klädd med en fryspåse. Fortsätt tills det inte finns mer fyllning.
Skär rullarna i bitar vid servering - 1 eller 2 gånger, beroende på längden.
Tips
- Du kan också använda kål eller avokado i vårrullarna.
- Gomadressingen kan ersättas med sojasås.
- Om du inte hittar minutstrimlor kan du skära skinkschnitzlar i skivor istället.
- Om du vill ha mer syra kan du ringla lime över rullarna. Skär en lime i halvor och stek i en stekpanna med snittytan nedåt i fem minuter tills de fått färg.
- Receptet är från SMÆK PÅ SMAGEN. Se mer på www.smækpåsmagen.dk
Energifördelning
Näringsinnehåll per person (ca 500 g av rätten):
Energi: 2422 kJ (577 kcal)
Protein: 39 g
Kolhydrater: 39 g
Kostfiber: 5 g
Fett: 21 g
Energiinnehåll per 100 g:
Energi: 482 kJ (115 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 11 g
Kostfiber: 1 g
Fett: 4 g