Fakta om det danska livsmedelsområdet 2024
Året är snart slut och det är dags att samla lite fakta om livsmedelsområdet. Här följer en sammanfattning med nyckeltal och analyser som publiceras varje år
Förutom jordbruket, inkluderar det även annan livsmedels- och dryckesproduktion, fiske och jordbruksföretag.
Bidraget till sysselsättning och inkomst
Jordbruket står för totalt 119 400 arbetstillfällen i Danmark och ett årligt förädlingsvärde på 65 miljarder DKK, motsvarande 2,3 % av BNP. Jordbruket bidrar till den danska ekonomin genom tre områden: jordbruk och trädgårdsodling; de närbesläktade förädlingsindustrierna; samt härledda aktiviteter i andra branscher.
Jordbruksområdet har en hög export, där mer än 3/4 av produktionen exporteras till de internationella marknaderna. År 2023 fanns 83 800 arbetstillfällen inom av jordbrukets exportområde, vilket uppgick till nästan 97 miljarder DKK.
Jordbruksexporten genererar även inkomster i exportindustrierna och alla andra industrier som levererar varor och tjänster till jordbruket Denna export genererar i slutändan totalt nästan 48 miljarder DKK i intäkter för alla de företag som direkt eller indirekt genererar export.
För exportrelaterade jobb är det de närliggande marknaderna som är viktigast. Tyskland är den viktigaste marknaden för jordbruket med ett exportvärde på 20 miljarder DKK och 17 500 jobb. Slakterier, mejerier och jordbruk är de femte, respektive åttonde och tolfte viktigaste exportindustrierna inom den danska ekonomin sett till bruttonationalprodukten. Jordbruket är näst störst efter läkemedelsindustrin, vilket gör jordbruksområdet till den näst mest inkomstbringande branschen.
Livsmedelsområdet är en av Danmarks största exportindustrier
År 2023 exporterade det danska livsmedelsområdet för 199,8 miljarder DKK, motsvarande 22 procent av den totala danska varuexporten. Det gör livsmedelsområdet till en av Danmarks största exportindustrier.
Den danska livsmedelsnäringen exporterar en mängd olika livsmedelsprodukter (t.ex. fisk, kött och mejeriprodukter), biobaserade produkter (t.ex. foder och utsäde) och agrotekniska varor (t.ex. jordbruksmaskiner och förpackningar) till fler än 200 länder. Några av våra närmaste grannar, som Tyskland, Sverige och Polen, är bland våra största handelspartners, både när det gäller export och import av livsmedel. 72 procent av livsmedelsexporten hamnar i ett europeiskt land. Samtidigt kommer 84 % av Danmarks import inom området från länder i Europa.
Livsmedelsområdets exporttillväxt beror på ökningar för cirka hälften av produktkategorierna. En viktig faktor är den ökande exporten av levande smågrisar. Sedan slutet av 2022 har priserna på̊ smågrisar i Europa varit höga. I kombination med ett högre antal exporterade smågrisar, har detta resulterat i exportvärdet ökat.
Danmarks och EU:s livsmedelsförsörjning
Danmark och EU är i allmänhet självförsörjande på livsmedel. Särskilt kött- och mejeriprodukter har en stabil livsmedelsförsörjning. Självförsörjningsgraden för fältgrödor som spannmål och oljeväxter varierar dock avsevärt. För oljeväxter som raps och soja är både Danmark och EU beroende av import för att möta den inhemska efterfrågan. Oljeväxter är en viktig del av foderblandningen för boskap, vilket innebär att osäkerhet i försörjningen kan påverka produktionen av animaliska livsmedel.
Den höga självförsörjningsgraden beror på flera faktorer, bland annat gynnsamma förutsättningar för diversifierad växtodling. Samtidigt speglar det resultatet av reformerna inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Reformerna har fokuserat på att främja konkurrenskraften på hemmamarknaden och exportmarknaderna.
Konsumentinsikter och dansk matkultur
När danskarna handlar mat prioriterar en av tre att varan är producerad i Danmark. Dessutom ökar populariteten för att äta ute och färdiglagad mat, där nu konsumenterna i allt högre grad gör veckans alla dagar snarare än att bara göra under helgen.
Du kan läsa mer här: Fakta om fødevareklyngen