Tillagningstid
Ca 1,5 timme
Du behöver
4 personer
1 kg fläskytterfilé, 3 mm fett
köttsnöre
salt och peppar
1 rå svål, 400 g
Rödbetssallad
4 mellanstora rödbeter, ca 500 g
1-2 schalottenlökar
1 msk Worchestershire-sås
1 msk äppelcidervinäger eller annan fruktvinäger
½ dl inlagda cornichoner eller gurkor
1 msk kapris
2 msk yoghurt 10 %
½ bunt persilja
2 matäpplen, t.ex. Belle de Boskoop
sallad, t.ex. hjärtsallad
Potatismos
800 g bakpotatis
1½ dl yoghurt 10 %
färsk pepparrot
Gör så här
Beställ rå svål från slaktaren några dagar i förväg. Be honom frysa in den och skära den i tunna strimlor på 1-2 mm.
Ta en form och en stekpanna som kan stå bredvid varandra i ugnen.
Dela ytterfilén på längden och bind ihop de två stekarna så att skivorna blir runda när de serveras. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Värm en stekpanna på hög värme. Stek köttet, börja med fettsidan. Lägg det i en ugnsfast form och ställ den i mitten av en förvärmd ugn på 180 grader. Stek i ca 30 minuter. Om du använder en köttermometer ska temperaturen i mitten vara 65 grader.
Lägg svålstrimlorna i lättsaltat, kokande vatten, koka upp och häll i ett durkslag. Skölj med kallt vatten och låt rinna av. Blanda fläsksvålarna med salt, lägg i en stekpanna och ställ in i ugnen bredvid köttet. Stek fläsksvålarna tills de är krispiga. Vänd dem några gånger. Ta ut köttet och fläsksvålen ur ugnen när de är färdiga. Låt fläsksvålen rinna av på hushållspapper eller i ett durkslag.
Koka rödbetorna och hacka dem i små bitar i en matberedare eller mixer, eller riv dem med ett rivjärn. Blanda rödbetorna med finhackad schalottenlök, Worchestershire-sås, äppelcidervinäger, finhackade cornichoner och kapris. Blanda rödbetsblandningen, yoghurt och hackad persilja i en skål. Riv de oskalade äpplena grovt och blanda dem med rödbetorna. Smaka av med salt och peppar. Fördela rödbetssalladen på salladsbladen och strö över hackad persilja.
Skär potatisen i små bitar och koka tills den är mjuk. Häll av kokvattnet i en skål. Mosa potatisen grovt och tillsätt lite kokvatten om det behövs. Rör i yoghurten och krydda med riven pepparrot, salt och peppar.
Tips
- Förbered ev. svålen i förväg, t.ex. dagen innan, och värm dem innan servering.
- Välj bananschalottenlök, eftersom den smakar bättre än vanlig lök i denna rätt.
- Rödbetorna ska kokas i 45–60 minuter tills de är mjuka. Rödbetssalladen kan göras några timmar i förväg.
- Om så önskas kan du göra pressad potatis, istället för potatismos, med hjälp av en potatispress. Ska ätas omedelbart.
Energifördelning
Nu kallas styckningsdetaljen för fläskytterfilé. Tidigare hette den kotlettrad.
Näringsinnehåll per person (ca 790 g av rätten):
Energi: 5450 kJ (1303 kcal)
Protein: 64 g
Kolhydrater: 55 g
Kostfiber: 7 g
Fett: 91 g
Näringsinnehåll per 100 g:
Energi: 691 kJ (165 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 7 g
Kostfiber: 1 g
Fett: 12 g