
Gödselförsurning i grisstallet skål minimera klimatpåverkan
Ny klimatåtgärd i grisproduktionen kan minska ammoniakavdunstningen och metanutsläppen.
Försurning av gödsel med svavelsyra är en vanlig metod på danska gårdar och kan minska ammoniakavdunstningen och metanutsläppen. Metoden går ut på att gödseln släpps ut i en processtank där svavelsyra tillsätts. Det mesta av det försurade gödseln pumpas tillbaka in i stallet när gödseln har försurats till pH 5,5 och är stabilt på denna nivå, vilket ger en gödselnivå på 20-25 cm i gödselbehållarna. Överskottet överförs till en lagringstank. Denna process sker dagligen.
Försurning av gödsel i grisstallar är godkänt för 64 % ammoniakreduktion i stallar med helt dränerade golv. I tester har 11-13 kg använts. Svavelsyra per ton gödsel.
Högre avkastningspotential
Minskningen av ammoniak bidrar till en högre ammoniumhalt i gödseln vid spridning, och samtidigt minskar ammoniakavdunstningen vid spridningen på grund av det låga pH-värdet. Det ökade utnyttjandet av kväve från gödseln kan leda till högre avkastningspotential och minska behovet av konstgödsel.
Vid stallförsurning ökar svavelhalten i gödseln, vilket innebär att det inte finns något behov av ytterligare svaveltillförsel i marken när det är tillsatt 11-13 kg. Svavelsyra per ton. Användning av försurad gödsel kommer att innebära ett överskott av svavel vid normal gödselanvändning, vilket också kan leda till sulfatutlakning.
Tester vid Århus universitet i Danmark visar också att stallförsurat gödsel som lagrats i gödselbehållare i 83 dagar minskade metanutsläppen med över 90 % jämfört med lagrad kontrollgödsel. Baserat på detta förväntas gödselförsurning i stall medföra en stor effekt på metanutsläppen från gödsel från stall och lager. Århus universitet uppskattar att metanutsläppen från gödsel från både stall och lager minskar med 70 % när gödseln stallförsuras.
2022 beräknades andelen försurad gödsel motsvara 2,5 % av grisgödseln. Samtidigt förväntas förekomsten av metoden öka fram till 2030, då en andel på 3,5 % väntas.
Metoden är en del av SEGES klimatrapport, som beskriver de mest effektiva klimatåtgärderna för att få jordbruket på rätt spår mot 2030 års klimatmål. Rapporten från SEGES Innovation visar att det danska jordbruket med 26 åtgärder kan minska utsläppen av växthusgaser med 14,1 miljoner ton CO2e år 2030 jämfört med basåret 1990.
Läs mer om klimatåtgärder inom grisproduktionen här:
Klimatåtgärder inom dansk grisuppfödning - Linspel för att minska påverkan av växthusgaser
Klimatåtgärder i den danska grisuppfödningen - Frekvent gödselutmatning för metanreducering
Klimatsatsningar inom dansk grisuppfödning - Kylning af gödsel