Tillagningstid

Cirka 1 timme - plus tid för marinering

Du behöver

3 personer

1 skinkmignon, ca 350 g

Marinad
1 dl olivolja
1 citron
1 vitlöksklyfta
Salt
1 tsk peppar
3 stjälkar färsk rosmarin
1 msk enbär

Sötsur paprika
4 paprikor i olika färger
3 bifftomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk rörsocker
Färsk basilika

Potatis
600 g nypotatis
25 g smör
Färsk timjan

Fänkål
2-3 fänkålshuvuden
Olivolja

 

Gör så här

Köttet

  1. Dela köttet halvt igenom på längden - bred ut det till en fyrkant.
  2. Du kan också be att få köttet delat i affären.

Marinad

  1. Blanda marinaden av olja, rivet skal av en citron, finhackad vitlök, salt, peppar, rosmarinkvistar och krossade enbär.
  2. Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylskåp i 6-24 timmar.
  3. Vänd några gånger.

Sötsur paprika

  1. Skär paprikorna på längden i 6-8 bitar och ta bort kärnorna.
  2. Grilla bitarna på en het grill tills skinnet blir svart.
  3. Låt svalna något, ta bort skalet och tärna paprikorna.
  4. Finhacka lök och vitlök.
  5. Häll olivoljan i en panna som kan värmas på grillen.
  6. Fräs lök och vitlök i den.
  7. Tillsätt tomater, vinäger och socker.
  8. Tillsätt paprikan och värm det.
  9. Smaka av med färsk hackad basilika före servering.

Potatis

  1. Lägg potatisen i smord aluminiumfolie i portionsformar med en klick smör, timjan och salt.
  2. Lägg paketen på grillen i 25 minuter tills de är mjuka.

Köttet

  1. Ta upp köttet ur marinaden och grilla i 6 minuter på varje sida.
  2. Vänd regelbundet.
  3. Köttet känns fast och saftigt när det är färdigt.
  4. Det ska vara lätt rosa till precis genomstekt.
  5. Kärntemperaturen ska vara runt 65 grader.

Fänkål

  1. Skär fänkålen i kvartar, vänd i olja och grilla så att de fortfarande har tuggmotstånd.

Tips

  • Olivolja kan bli trögflytande i kylskåp. Därför kan du få mer smak om du värmer kryddorna i oljan. Låt oljan svalna innan du lägger i köttet och ställer i kylen. Använd en fryspåse vid behov. Om det finns gott om marinad kan du hålla tillbaka lite innan du lägger i köttet. Spara den överblivna marinaden och använd den till fänkålen.
  • Enbär kan krossas i mortel eller matberedare.
  • En del av potatisen kan bytas mot skalade jordärtskockor.

 

 

Energifördelning

Näringsinnehåll per person (ca 890 g av rätten):
Energi: 3630 kJ (865 kcal)
Protein: 34 g
Kolhydrater: 61 g
Kostfiber: 13 g
Fett: 52 g

Näringsinnehåll per 100 g:
Energi: 407 kJ (97 kcal)
Protein: 4 g
Kolhydrater: 7 g
Kostfiber: 2 g
Fett: 6 g