
Tillagningstid
Cirka 1 timme - plus tid för marinering
Du behöver
3 personer
1 skinkmignon, ca 350 g
Marinad
1 dl olivolja
1 citron
1 vitlöksklyfta
Salt
1 tsk peppar
3 stjälkar färsk rosmarin
1 msk enbär
Sötsur paprika
4 paprikor i olika färger
3 bifftomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk rörsocker
Färsk basilika
Potatis
600 g nypotatis
25 g smör
Färsk timjan
Fänkål
2-3 fänkålshuvuden
Olivolja
Gör så här
Köttet
- Dela köttet halvt igenom på längden - bred ut det till en fyrkant.
- Du kan också be att få köttet delat i affären.
Marinad
- Blanda marinaden av olja, rivet skal av en citron, finhackad vitlök, salt, peppar, rosmarinkvistar och krossade enbär.
- Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylskåp i 6-24 timmar.
- Vänd några gånger.
Sötsur paprika
- Skär paprikorna på längden i 6-8 bitar och ta bort kärnorna.
- Grilla bitarna på en het grill tills skinnet blir svart.
- Låt svalna något, ta bort skalet och tärna paprikorna.
- Finhacka lök och vitlök.
- Häll olivoljan i en panna som kan värmas på grillen.
- Fräs lök och vitlök i den.
- Tillsätt tomater, vinäger och socker.
- Tillsätt paprikan och värm det.
- Smaka av med färsk hackad basilika före servering.
Potatis
- Lägg potatisen i smord aluminiumfolie i portionsformar med en klick smör, timjan och salt.
- Lägg paketen på grillen i 25 minuter tills de är mjuka.
Köttet
- Ta upp köttet ur marinaden och grilla i 6 minuter på varje sida.
- Vänd regelbundet.
- Köttet känns fast och saftigt när det är färdigt.
- Det ska vara lätt rosa till precis genomstekt.
- Kärntemperaturen ska vara runt 65 grader.
Fänkål
- Skär fänkålen i kvartar, vänd i olja och grilla så att de fortfarande har tuggmotstånd.
Tips
- Olivolja kan bli trögflytande i kylskåp. Därför kan du få mer smak om du värmer kryddorna i oljan. Låt oljan svalna innan du lägger i köttet och ställer i kylen. Använd en fryspåse vid behov. Om det finns gott om marinad kan du hålla tillbaka lite innan du lägger i köttet. Spara den överblivna marinaden och använd den till fänkålen.
- Enbär kan krossas i mortel eller matberedare.
- En del av potatisen kan bytas mot skalade jordärtskockor.
Energifördelning
Näringsinnehåll per person (ca 890 g av rätten):
Energi: 3630 kJ (865 kcal)
Protein: 34 g
Kolhydrater: 61 g
Kostfiber: 13 g
Fett: 52 g
Näringsinnehåll per 100 g:
Energi: 407 kJ (97 kcal)
Protein: 4 g
Kolhydrater: 7 g
Kostfiber: 2 g
Fett: 6 g