Tillagningstid: Ca 1 timme och 15 minuter
Du behöver
Till 4 personer
1 culotte av gris, a 650 g
Salt
Peppar
2 tsk smör
40 g hasselnötskärnor
Bovetesrisotto
6 schalottenlökar, ca 250 g
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
350 g helt bovete, ca 4,5 dl
4 dl äppeljuice
4 dl vatten
1 timjankvist
1½ buljongtärning
½ knippe dill
30 g riven parmesanost
1 citron
Grillad aubergine
2 auberginer, ca 500 g
Vitlöksolja
2 vitlöksklyftor
¼ dl olivolja
2 msk tahini (sesampasta)
Gör så här
Köttet
- Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
- Hetta upp smör i en stekpanna.
- Smöret ska vara brynt och gyllene.
- Bryn culotten på alla sidor, totalt 4–5 minuter, och lägg den i en ugnsform.
- Ställ formen i en kall ugn, sätt värmen på 160 grader och stek i 50–60 minuter. Om du använder en kötttermometer ska temperaturen i mitten vara 62–65 grader.
- Rosta hasselnötterna i steksmöret i ca 2 minuter.
- Rör om ordentligt under tillagningen så att nötterna inte bränns.
- Ta upp nötterna ur pannan och lägg dem på ett kökspapper.
- Hacka nötterna grovt.
Boveterisotto
- Skala och finhacka charlottenlöken och vitlöken.
- Värm olja i en tjockbottnad kastrull på hög värme.
- Fräs de hackade lökarna i några minuter, men låt dem inte bli bruna.
- Tillsätt bovetekärnorna och rosta i några minuter till.
- Tillsätt äppeljuice, vatten, timjan och buljongtärning och rör om väl.
- Koka risotton i ca 20 minuter på låg värme.
- Rör om då och då och tillsätt mer vätska om det behövs.
- Skölj och hacka dillen. Riv parmesanosten och riv skalet av citronen.
- Ställ åt sidan för att garnera boveterisotton.
Grillad aubergine
- Skölj auberginerna och skär dem i skivor som är ca ½ cm tjocka.
- Strö över lite salt och låt vila medan du gör vitlöksoljan.
Vitlöksolja
- Skala och hacka vitlöken. Pressa saften ur citronen. Lägg vitlöken och oljan i en liten kastrull och värm på hög värme.
- Lägg vitlöken och oljan i en liten kastrull och värm på hög värme.
- Ta bort vitlöksoljan från värmen och tillsätt tahini och citronsaft.
- Vispa ihop vitlöksoljan och smaka av med salt.
Tillagning på grillpanna
- Pensla auberginerna med vitlöksoljan.
- Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida på grillpanna.
- Om du inte har en grillpanna kan du använda en vanlig stekpanna.
Servering
- Skär culotten i skivor från det nedre hörnet.
Tips
- Istället för bovete kan du använda pärlgryn, pärlspelt eller andra spannmål.
- Istället för vanlig schalottenlök kan du använda bananschalottenlök, som är lättare att skala.
Energifördelning
Näringsinnehåll per person (ca 705 g av rätten):
Energi: 3863 kJ (920 kcal)
Protein: 52 g
Kolhydrater: 90 g
Kostfiber: 11 g
Fett: 37 g
Energiinnehåll per 100 g:
Energi: 546 kJ (130 kcal)
Protein: 7 g
Kolhydrater: 13 g
Kostfiber: 2 g
Fett: 5 g