Tillagningstid: Ca 1 timme och 15 minuter

Du behöver

Till 4 personer

1 culotte av gris, a 650 g
Salt
Peppar
2 tsk smör
40 g hasselnötskärnor

Bovetesrisotto
6 schalottenlökar, ca 250 g
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
350 g helt bovete, ca 4,5 dl
4 dl äppeljuice
4 dl vatten
1 timjankvist
1½ buljongtärning

½ knippe dill
30 g riven parmesanost
1 citron

Grillad aubergine
2 auberginer, ca 500 g

Vitlöksolja
2 vitlöksklyftor
¼ dl olivolja
2 msk tahini (sesampasta)

Gör så här

Köttet

  1. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna. 
  3. Smöret ska vara brynt och gyllene. 
  4. Bryn culotten på alla sidor, totalt 4–5 minuter, och lägg den i en ugnsform.
  5.  Ställ formen i en kall ugn, sätt värmen på 160 grader och stek i 50–60 minuter. Om du använder en kötttermometer ska temperaturen i mitten vara 62–65 grader.
  6. Rosta hasselnötterna i steksmöret i ca 2 minuter. 
  7. Rör om ordentligt under tillagningen så att nötterna inte bränns.
  8. Ta upp nötterna ur pannan och lägg dem på ett kökspapper.
  9. Hacka nötterna grovt. 

Boveterisotto

  1. Skala och finhacka charlottenlöken och vitlöken.
  2. Värm olja i en tjockbottnad kastrull på hög värme.
  3. Fräs de hackade lökarna i några minuter, men låt dem inte bli bruna.
  4. Tillsätt bovetekärnorna och rosta i några minuter till.
  5. Tillsätt äppeljuice, vatten, timjan och buljongtärning och rör om väl.
  6. Koka risotton i ca 20 minuter på låg värme.
  7. Rör om då och då och tillsätt mer vätska om det behövs. 
  8. Skölj och hacka dillen. Riv parmesanosten och riv skalet av citronen.
  9. Ställ åt sidan för att garnera boveterisotton. 

Grillad aubergine

  1. Skölj auberginerna och skär dem i skivor som är ca ½ cm tjocka.
  2. Strö över lite salt och låt vila medan du gör vitlöksoljan.

Vitlöksolja

  1. Skala och hacka vitlöken. Pressa saften ur citronen. Lägg vitlöken och oljan i en liten kastrull och värm på hög värme.
  2. Lägg vitlöken och oljan i en liten kastrull och värm på hög värme.
  3. Ta bort vitlöksoljan från värmen och tillsätt tahini och citronsaft.
  4. Vispa ihop vitlöksoljan och smaka av med salt.

Tillagning på grillpanna

  1. Pensla auberginerna med vitlöksoljan.
  2. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida på grillpanna.
  3. Om du inte har en grillpanna kan du använda en vanlig stekpanna. 

Servering

  1. Skär culotten i skivor från det nedre hörnet. 

Tips

  • Istället för bovete kan du använda pärlgryn, pärlspelt eller andra spannmål.
  • Istället för vanlig schalottenlök kan du använda bananschalottenlök, som är lättare att skala.

 

Energifördelning

Näringsinnehåll per person (ca 705 g av rätten): 

Energi: 3863 kJ (920 kcal)

Protein: 52 g

Kolhydrater: 90 g

Kostfiber: 11 g

Fett: 37 g

Energiinnehåll per 100 g:

Energi:  546 kJ (130 kcal)

Protein: 7 g

Kolhydrater: 13 g

Kostfiber: 2 g

Fett: 5 g