Inbakad julfilé med körsbärssmörsås och grönkålsallad
Inbakad julfilé med körsbärssmörsås och grönkålsallad
Tillagningstid
Tillagningstid: 1 timme
Du behöver
6 personer
1 stor fläskytterfilé, putsad, ca 600 g
1 tsk salt, fint
20 g smör
Deg
4 tekakor
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald ingefära
70 g smör, mjukt
Sås
40 g smör
1 burk syltade körsbär, 350 g
1 liten citron, obehandlad
Grönkålssallad
300 g grönkål, rå
2 stora äpplen, 300 g
1 stor citron
1 msk socker
Gör så här
1. Skär bort silversenan från filén om den inte är putsad.
2. Gnid in den med salt och ställ den åt sidan.
3. Smula sönder brödet och blanda i kryddorna.
4. Knåda med 70 gram mjukt smör till en deg.
5. Torka av filén med hushållspapper.
6. Bryn filén 1 minut på varje sida i 20 g smör på medelhög värme. Det ska fräsa.
7. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en yta som passar filéns längd och omkrets.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Linda in filén i smeten.
10. Stick in en termometer i mitten från sidan av filén.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills smeten är gyllene och krispig och filén har en kärntemperatur på 62-65 grader.
12. Smält 40 gram smör i en kastrull och låt det bryna.
13. Skölj citronen, riv skalet och pressa sedan saften.
14. Tillsätt de syltade körsbären, citronskal och -saft i smöret.
15. Koka upp såsen och sänk värmen.
16. Skölj grönkålen och ta bort eventuella stjälkar.
17. Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skär dem i tunna klyftor.
18. Pressa saften ur citronen, tillsätt socker och smaka av.
19. Vänd ner grönkål och äpplen i dressingen.
20. Servera en skiva inbakad filé med sås och grönkålssallad.
Tips
- Tekakorna kan ersättas med andra ljusa bullar. Du kan använda bullar som har blivit torra och tråkiga att äta som bullar.
- Styckningsdetaljen kallades tidigare benfri kotlettrad. Styckningsdetaljen kallas numera fläskytterfilé.
Energifördelning
Näringsinnehåll per person (ca 350 g av rätten):
Energi: 2226 kJ (530 kcal)
Protein: 28 g
Kolhydrater: 53 g
Kostfiber: 7 g
Fett: 22 g
Näringsinnehåll per 100 g:
Energi: 637 kJ (150 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 15 g
Kostfiber: 2 g
Fett: 6 g