Du behöver

4 personer

 

Kåldolmar:

400 g fläskfärs, 10 %

1 lök

1 vitlöksklyfta

10 kvistar färsk timjan

1 ägg

2 msk havregryn, finvalsade

Salt och nymald peppar

1 vitkål, 16 stora blad + 100 g

¼ dl olivolja

 

Topping:

2 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

1 oskalad apelsin

30 g pistagenötter

2 msk torkade, obesprutade rosenblad (finns endast i specialbutiker)

5 lagerblad, färska eller torkade

Salt och nymald peppar

¼ dl olivolja

 

Tillbehör

200 g ris, t.ex. brunt fullkornsris

 

Gör så här

Lägg grisköttet i en skål och stek under omrörning med salt i 1 minut.

Tillsätt finhackad lök, finhackad vitlök, timjan, ägg, salt, peppar och havregryn. Rör om i ytterligare 1-2 minuter så att fyllningen blir homogen och sammanhängande. Ställ in skålen i kylskåpet i ca ½ timme.

Fyll en 4-5 liters kastrull med vatten och 2 teskedar salt.

Lägg vitkålshuvudet i det kokande vattnet i 1 minut, det gör det lättare att ta bort bladen i så hela bitar som möjligt.

Ta upp kålen ur vattnet, ta bort bladen och låt dem rinna av väl på en kökshandduk.

Ta ut färsen ur kylskåpet.

Finhacka 100 g av den återstående vitkålen. Lägg den i en skål med 1 tesked salt och krossa den lite för att släppa ut lite av fukten. Vrid nu vätskan ur kålen och tillsätt vitkålen till fyllningen och rör om väl. Forma fyllningen till 16 lika stora bollar och linda in var och en i ett kålblad som en liten rulle, tätt tillsluten i båda ändar.

Häll hälften av oljan i en ugnsform och lägg dolmarna med den förseglade sidan nedåt.

Tillsätt buljong, apelsinsaft och finrivet skal, hackade pistagenötter, torkade rosor och lagerblad.

Krydda med salt och nymalen peppar och ringla över resten av olivoljan.

Ställ in skålen i en förvärmd ugn. Grädda i 170 grader i ca 20 minuter tills köttet är genomstekt och dolmarna har fått en fin gyllene färg.

Ta ut dolmarna ur ugnen och servera med kokt ris.

 

Näringsinnehåll per person (ca 790 g av rätten) med 6 % fett i köttfärsen: 

Energi: 2743 kJ (653 kcal)

Protein: 36 g

Kolhydrater: 64 g

Kostfiber: 15 g

Fett: 25 g

 


Näringsinnehåll per 100 g med 6 % fett i köttfärsen: 

Energi: 346 kJ (82 kcal) 

Protein: 5 g

Kolhydrater: 8 g 

Kostfiber: 2 g

Fett: 3 g

 

Smaklig måltid😊